Юлія Лапутіна: Впровадження системи переходу до цивільного життя гарантуватиме комплексну психосоціальну підтримку ветеранам та їхнім родинам

Впровадження затвердженої Урядом “Стратегії формування системи переходу від військової служби до цивільного життя на період до 2032 року” сприятиме гарантуванню комплексної психосоціальної підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей.

Про це наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час виступу на Міжнародному форумі реабілітації у Львові 12 квітня.

Форум відбувся за сприяння Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Львівської обласної військової адміністрації, Львівської міської ради, Червоного хреста України.

Очільниця Мінветеранів зазначила, що після перемоги України у війні кількість ветеранів, членів їхніх сімей та родин полеглих Воїнів збільшиться в рази. Всіх цих людей треба буде якнайшвидше повернути до мирного життя і надати дієві інструменти для самореалізації у своїх громадах, в економіці країни. Один з найважливіших з них – забезпечити комплексну реабілітацію цих осіб.  

“Стратегія переходу з військової кар’єри до цивільного життя – це інституційна реформа, яка дозволить інтегрувати до цивільного життя учасників бойових дій, військовослужбовців, які проходили службу, членів їхніх сімей. Держава має сформувати систему і проаналізувати: куди наші Воїни йдуть після військової служби. А також надати всі необхідні інструменти для безпроблемної реінтеграції до мирного життя, і окремою складовою є саме комплекса реабілітація”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Стратегію переходу розроблено фахівцями Мінветеранів за підтримки Прем'єр-міністра, Офісу реформ Кабінету Міністрів України спільно з іншими дотичними міністерствами та силовими відомствами за принципом людиноцентричного підходу. За словами міністра, він передбачає створення прозорих механізмів забезпечення усім необхідним українських Захисників і Захисниць – психологічна реабілітація і належне медичне обслуговування, освіта і працевлаштування, підтримка у започаткуванні і розвитку ветеранського підприємництва, запеченням житлом, соціальні гарантії.

“Впровадженням системи переходу ми надамо всі можливості і скоординуємо зусилля усіх дотичних міністерств та відомств, місцевої влади на те, щоб людина отримала всі необхідні інструменти для успішної реінтеграції до мирного життя та розвитку”, – підкреслила Юлія Лапутіна.