Юлія Лапутіна: «Важливим кроком у дотриманні принципу можливості рівності щодо жінок-ветеранок є популяризація їх позитивного прикладу у суспільстві»

Про це Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила під час тематичної онлайн-дискусії «Жінки. Мир. Безпека», в якій взяли участь представники штаб-квартири НАТО, Організації Об'єднаних Націй з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), дипломатичних місій, члени уряду та громадські активісти.

"На сьогодні в Україні понад 19 тисяч ветеранок війни й ця цифра продовжує зростати, оскільки війна на Сході триває. Так, останнім часом в Україні відбулося багато змін в законодавстві щодо жінок у військовій сфері, спрямованих на покращення процесу їх працевлаштування, проте стереотипи щодо жінок-захисниць в суспільстві все це продовжуються. На моє переконання, їх руйнування потрібно починати в першу чергу, з просвітницької роботи в громадах та наших родинах, а також  з  внесенням змін до законодавства. Все це в комплексі сприятиме  позбавленню  дискримінаційного та упередженого ставлення до питань рівних можливостей", - зазначила Юлія Лапутіна.

На думку міністерки, найкращим практичним кроком може стати популяризація позитивних прикладів успішних жінок.

"Це можуть бути різні сфери: військова, дипломатія, політика, бізнес. Це дозволить запобігти проявам несправедливості та гендерної нерівності, які викликані соціально-економічними, політичними, культурними чи іншими чинниками. Сьогодні рівність  можливостей - одна з умов забезпечення суспільного розвитку та посилення національної стійкості», - зазначила Юлія Лапутіна.Під час дискусії Юлія Лапутіна зауважила, що Мінветеранів тримає на контролі питання, що стосуються рівності можливостей. Так, Міністерством було ініційовано створення інституту ветеранського Омбудсмена, який би був незалежним посередником та виконав функцію захисту ветеранів та ветеранок та їх сімей, у разі порушення їх прав, честі та гідності. Важливим також є те, що Міністерство долучилося до реалізації заходів з реагування, попередження та протидії домашньому насильству вже скоординувало свої дії з Міністерством внутрішніх справ для реагування на випадки насилля в сім’ях учасників бойових дій в регіонах.