Юлія Лапутіна в етері інформаційного марафону розповіла про проєкти Мінветеранів щодо психологічної підтримки Захисників та їхніх сімей

Міністерство у справах ветеранів України активно впроваджує нові підходи у наданні послуг із психологічної допомоги ветеранам війни, членам їхніх сімей та родин полеглих Захисників і Захисниць. Зокрема, проводить роботу з переформатування реабілітаційних центрів відповідно до сучасних вимог.

Про це повідомила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час прямого включення до інформаційного марафону національних телеканалів. Вона розповіла про флагманський проєкт Мінветеранів – будівництво сучасного реабілітаційного закладу “Бородянка-Центр” на місці зруйнованого танковим пострілом російських окупантів Центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка, що на Київщині.

“Наші героїчні психологи Центру навіть під час окупації продовжували надавати допомогу, вони набули унікального досвіду надання психологічної підтримки у надзвичайно кризових умовах. Такого досвіду зараз не має ніхто з психологів у світі. Тому було вирішено, що саме на базі Бородянки ми відбудуємо сучасний реабілітаційний центр, який надаватиме сучасну психологічну допомогу ветеранам, членам їхніх родин, а також мешканцям Київщини”, – розповіла Юлія Лапутіна.

Вона голосила, що цей проєкт Мінветеранів взяв під патронат Президент України Володимир Зеленський, який вже віддав на його відбудову сто тисяч доларів – грошову винагороду, яку він отримав разом із Медаллю Свободи, котру вручають в США видатним світовим діячам.

“Так, для будівництва сучасного реабілітаційного центру потрібно багато коштів. Наразі ведемо активні перемовини з урядом Польщі, який підтримав наш проєкт. Вчора ми провели відповідні консультації і поставили собі дедлайни. Зараз ведеться робота з підготовки й затвердження проєктно-кошторисної документації, також йде активна співпраця з місцевою владою. Команда Мінветеранів зробить все можливе, щоб “Бородянка-Центр” був оснащений сучасним обладнанням, новими методиками та відкрив свої двері вже у цьому році”, – зазначила міністр.

Також Мінветеранів активно залучає до співпраці із надання послуг із психологічної реабілітації профільні медичні заклади, які належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я.

“Ще у липні минулого року ми запровадили механізм, коли з нами, як з Міністерством у справах ветеранів України, напряму контрактуються лікувально-реабілітаційні заклади, що відповідають певним критеріям. Якщо в лікувальному закладі є мультидисциплінарна команда, у складі якої лікар-психіатр, психоневролог і два психологи – вони контрактуються напряму з нами. І ветерани, які там проходять медичну реабілітацію, одночасно отримують психологічну допомогу”, – розповіла Юлія Лапутіна.

Ще один важливий проєкт із піклування ментальним здоров’ям ветеранів – діюча “Гаряча лінія” кризової підтримки за номером – 0 800 33 20 29, на яку можуть звертатися ветерани та їхні родини. Вона була запущена командою Українського ветеранського фонду Мінветеранів за підтримки наших міжнародних партнерів.

“На лінії працюють чотирнадцять фахових психологів, які пройшли відповідну супервізію і мають необхідну кваліфікацію. Майже вісім тисяч дзвінків надійшло на “Гарячу лінію” від початку її роботи. Телефонують родини, які хвилюються за своїх рідних на передовій, телефонують через страх обстрілів, телефонують через тривогу, тощо. На гарячій лінії також працює групова онлайн терапія – групова підтримка”, – розповіла Юлія Лапутіна.