портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Юлія Лапутіна у США ознайомилася з практиками ветеранських політик та презентувала проєкти Мінветеранів

опубліковано 26 квітня 2023 року 11:00

Під час робочого візиту до США міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела низку зустрічей з високими амеранськими посадовцями та організаціями щодо залучення досвіду і практик ветеранських політик США, системи медичної та психологічної реабілітації для підтримки українських ветеранів.

Вона також презентувала проєкти і програми Мінветеранів, що реалізовуватимуться в межах впровадження в Україні нової системи переходу від військової служби до цивільного життя.

Представники американської сторони на зустрічах із Юлією Лапутіною висловлювали захоплення стійкістю Української держави, мужністю її Захисників і Захисниць, та погоджувались, що всебічна підтримка ветеранів війни, членів їхніх сімей на шляху реінтеграції до мирного життя – це надважлива задача Уряду України та Мінветеранів. Міністр висловила вдячність американській нації за підтримку України на всіх рівнях – від Уряду до простих громадян.

Так, під час відвідин VA Richmond health care – медичного центру для ветеранів в Річмонді – Юлія Лапутіна ознайомилася з системою медичних установ для ветеранів війни. Майже 1300 спеціалізованих закладів підпорядковуються безпосередньо Міністерству у справах ветеранів США. Вони діють окремо від загальної мережі медустанов, а 27% співробітників таких закладів є ветеранами.

Юлія Лапутіна наголосила, що Україна має впроваджувати найкращі практики медичної і психічної реабілітації для своїх Воїнів, адже велика кількість Захисників і Захисниць після перемоги повернуться додому з різними травмами. “Ми маємо створити нову систему реабілітації, аби успішно повернути наших Воїнів до мирного життя. Будемо впроваджувати нові технології у реабілітацію та відновлення, і я переконана, що досвід США допоможе нам”, – зазначила очільниця Мінветеранів.

Під час зустрічі із заступником міністра оборони США з питань охорони здоров’я Лестер Мартінес-Лопез, міністром праці США з питань працевлаштування та навчання ветеранів Джеймсом Родрігесом, посадовцями Держдепартаменту та Конгресу США Юлія Лапутіна обговорила стратегію впровадження в Україні системи переходу від військової служби до цивільного життя. Вона наголосила, що якісна реінтеграція ветеранів та членів їхніх родин до мирного життя є пріоритетом у порядку денному української політики.

Вона також ознайомила із основними проєктами Мінветеранів в межах системи переходу: психосоціальна реабілітація, запровадження інституту помічника ветерана, підтримка ветеранських підприємницьких ініціатив, впровадження сучасних цифрових інструментів інформування та надання кваліфікованих послуг ветеранам та членам їхніх родин.

Під час участі у US-Ukraine Veteran Startup Exchange Forum Юлія Лапутіна ознайомилася з практиками започаткування і ведення ветеранського підприприємництва у США. На заході були присутні й наші ветерани-підприємці, які не лише стали на захист рідної країни, а й тримають економічний фронт.

У штаб-квартирі USAID Юлія Лапутіна обговорила створення прозорих механізмів забезпечення всім необхідним українських Захисників і Захисниць – від психологічної реабілітації до запечення житлом, розширення та цифровізації ветеранських послуг.

Під час зустрічі та дискусії з експертами Atlantic Council очільниця Мінветеранів наголосила на важливій ролі українських Захисниць і Захисників у повоєнній відбудові країни. Наразі Міністерство у співпраці з іншими відомствами створює умови, щоб українські Воїни після повернення з війни та військовослужбовці після завершення служби мали дієві інструменти для успішної інтеграції в суспільство та економіку.

Відвідала Юлія Лапутіна і Арлінгтонське національне кладовище – військовий цвинтар у штаті Вірджинія. На його території поховані учасники війн, президенти, голови Верховного суду і астронавти. Мінветеранів планує взяти приклад Арлінгтона під час створення Національного військового меморіального кладовища у Києві.

Також Юлія Лапутіна взяла участь у благодійному заході в Українському домі у Вашингтоні – “Heroes support heroes”. Його організовано у межах візиту делегації Мінветеранів та Українського ветеранського фонду. На ньому зібрано понад 700 тисяч на підтримку ветеранів і їхніх родин.

“Це неймовірний благодійний захід, де зібралася спільнота прихильників України:  українські та іноземні дипломати, волонтери, журналісти. Усі кошти – для нашої перемоги, для Захисників та Захисниць! Ми дуже вдячні нашому Посольству та пані Послу Оксані Маркаровій – ви гідно тримаєте дипломатичний фронт та разом з усією Україною наближаєте нашу перемогу!”, – наголосила Юлія Лапутіна.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux