портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Юлія Лапутіна та Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський обговорили залучення ізраїльського досвіду інтеграції ветеранів у мирне життя

опубліковано 15 серпня 2022 року 14:55

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела робочу зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Держави Ізраїль в Україні Міхаелем Бродським щодо поглиблення співробітництва двох країн у ветеранських проєктах. 

У заході також взяв участь заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Ігор Яременко.

Під час зустрічі обговорювалися можливості залучення ізраїльського досвіду та експертів до створення в Україні ефективної системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, а також інноваційної системи медичної і психологічної реабілітації. 

На початку зустрічі Юлія Лапутіна висловила вдячність Міхаелю Бродському за підтримку незалежності та територіальної цілісності України в умовах повномасштабної російської збройної агресії, а також за технічну та гуманітарну допомогу від Держави Ізраїль. Також міністр висловила підтримку народу Ізраїлю в його мужній боротьбі проти тероризму. 

Очільниця Мінветеранів поінформувала пана Посла про масштабні зміни державної ветеранської політики в Україні в умовах війни, а також про механізми й заходи, що впроваджує Уряд для її практичної реалізації. Юлія Лапутіна зазначила, що після перемоги кількість ветеранів та членів їхніх родин, якими опікується Міністерство, збільшиться в рази. 

«Всі вони потребуватимуть підтримки від держави для інтеграції, психологічної та медичної реабілітації, соціальної підтримки. Ветерани після перемоги мають стати рушійною силою для відновлення країни та зміцнення національної стійкості, – наголосила Юлія Лапутіна. – Саме тому Україна потребує якісно нової державної ветеранської політики, спрямованої на вирішення низки надважливих питань. Зокрема, створення системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, яка передбачає надання ветеранам низки дієвих інструментів для збереження ментального і фізичного здоров’я, інтеграції в економічну та суспільну сферу. А також гідну підтримку родинам полеглих Воїнів». 


Міністр зазначила, що Мінветеранів є ключовим відомством, яке формує, реалізовує та координує державну ветеранську політику, а також відповідає за інтеграцію військовослужбовців у цивільне життя після завершення служби. І у цьому питанні активно співпрацює з Міноборони, МВС, МОЗ, іншими відомствами та міністерствами. 

«Ми стоїмо перед великими викликами і потребуємо допомоги міжнародних партнерів. І в цьому нам важливий досвід Ізраїлю – країни, де майже кожен громадянин є Захисником. Нам важливе повернення ветеранів в активне економічне життя, розвиток ветеранського підприємництва. Тому нам цікавий ізраїльський досвід законодавчого, нормативно-правового супроводження вказаних питань та їх практичної реалізації», – зауважила Юлія Лапутіна. 

Також вона поінформувала про важливі проєкти, які Міністерство реалізує у сфері медичної та психологічної реабілітації ветеранів. Зокрема про ініційовану Мінветеранів відбудову зруйнованого російськими окупантами Центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка (Київська область), що належить Міністерству. 

«Ми хочемо якомога швидше відновити діяльність Центру, щоб наші фахівці могли повноцінно надавати послуги з психологічної реабілітації не лише ветеранам та їхнім сім'ям, а й постраждалому цивільному населенню, – розповіла міністр. – А на другому етапі на його основі ми плануємо створити в Україні науково-практичний заклад «Бородянка–Центр». У ньому буде надаватися кваліфікована допомога за стандартами провідних країн світу, а також вивчатимуться феномени нелюдськості та геноциду, до яких вдалася російська армія по відношенню до Українського народу». 

Юлія Лапутіна продемонструвала розроблений проєкт Центру та запропонувала Міхаелю Бродському взяти участь у сприянні залучення фінансової допомоги для його побудови.

Надзвичайний та Повноважний Посол висловив вдячність міністру за можливість дізнатися про ініціативи Мінветеранів. Він відзначив про зацікавленість Посольства Держави Ізраїль в Україні всіляко поглиблювати співпрацю з ветеранських питань, зокрема, щодо медико-психологічної реабілітації ветеранів, переходу з військової кар’єри до цивільного життя, розробки та впровадження відповідних програм.

Він зазначив, що Посольство ретельно вивчить запропоновані проєкти та обговорить можливість участі в них ізраїльської сторони. 

«Система переходу включає дуже широкий спектр питань: від проблеми безпеки до інтеграції у цивільне життя. Для мене буде домашнім завданням вивчити, яку допомогу ми можемо надати Україні у цій сфері», – наголосив Міхаель Бродський. 


Від імені Міністерства та всієї ветеранської спільноти Юлія Лапутіна подякувала Міхаелю Бродському за зустріч та можливість плідної співпраці з підтримки  українських Захисників, а також реалізації ветеранської політики в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux