Юлія Лапутіна та міністр у справах ветеранів Великої Британії Ендрю Марісон домовилися про посилення співробітництва з ветеранських питань

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела онлайн зустріч з Міністром у справах військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей Великої Британії, Високоповажним членом Парламенту, Доктором Ендрю Марісоном. 

Сторони обговорили посилення співпраці з розвитку державної ветеранської політики, зокрема у напряму впровадження системи переходу від військової кар'єри до цивільного життя, медичної та психологічної реабілітації ветеранів та членів їхніх родин, цифровізації послуг тощо. 

Вітаючи пана Ендрю Марісона, Юлія Лапутіна висловила вдячність британській стороні за всебічну підтримку України, яку Сполучене Королівство надає з перших днів повномасштабної російської збройної агресії проти України. 

“Наш Уряд та український народ високо цінують рівень стратегічного партнерства між нашими країнами, а також безмежно вдячні за всі зусилля Уряду та Парламенту Великої Британії, спрямовані на підтримку України, а також наших Захисників та Захисниць”,  – наголосила Юлія Лапутіна. 

Очільниця Мінветеранів поінформувала про основні напрями роботи відомства під час російсько-української війни. Міністр зазначила, що наразі Мінветеранів за повної підтримки Президента України, Уряду та Парламенту впроваджує нову державну ветеранську політику. 

Серед пріоритетів – створення в Україні ефективної системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, яка включає медичну та психологічну реабілітацію Воїнів, їхню освіту, перекваліфікацію й працевлаштування, соціальну підтримку, житлове забезпечення ветеранів, членів їхніх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць.

“Ми розглядаємо систему переходу як один із важливих аспектів зміцнення національної безпеки України, в її основу ляже досвід провідних країн світу з урахуванням українських реалій. Захисники і Захисниці України після нашої військової перемоги мають стати рушійною силою для відновлення країни та зміцнення національної стійкості, а також рушійною силою подальшого розвитку українського суспільства. Працюємо, щоб забезпечити українських Воїнів сучасними  інструментами для успішної інтеграції в економіку та громади”, – підкреслила міністр.

Вона ознайомила британського колегу із проєктами, які Міністерство реалізує у сфері медичного та ментального здоров’я ветеранів, а також з програмами з підтримки ветеранів та членів їхніх сімей, що вже реалізуються в Україні: цифровізація ветеранських послуг та сервісів розвиток ветеранського підприємництва, створення Центрів ветеранського розвитку, психологічна реабілітація та будівництво «Бородянка-Центру», програми Українського ветеранського фонду тощо.

“Протягом короткого періоду у спільній співпраці з профільними міністерствами та відомствами ми маємо інтегрувати наших Захисників і Захисниць у цивільне життя, суспільство і економіку. Активно працюємо і розраховуємо на підтримку наших міжнародних партнерів”, – наголосила очильниця Мінветеранів. 

У свою чергу Ендрю Марісон висловив вдячність Юлії Лапутіній за надану інформацію та запевнив, що британська сторона відкрита та готова до співробітництва і його подальшого розвитку, обміну досвідом. 

“Ми працюємо разом, щоб досягти найкращих результатів для тих, хто відважно бореться за український суверенітет. Продовжуємо працювати над подальшим зміцненням міцних відносин між Великою Британією та Україною, і я з нетерпінням чекаю зустрічі найближчим часом”, – зазначив пан Марісон.

Юлія Лапутіна запросила британського колегу відвідати Україну з робочим візитом.