Юлія Лапутіна: Створення регіональних центрів ветеранського розвитку на базі закладів освіти сприятиме реінтеграції ветеранів війни

Про це наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час робочої зустрічі з міністром освіти та науки України Оксеном Лісовим.

Вона зазначила, що після здобуття Україною перемоги в російсько-українській війні в нашій державі не менш важливим буде другий фронт — економічний — з відновлення країни. Саме тому Мінветеранів уже сьогодні розробляє дієву систему переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Й однією з її головних складових є запровадження системи координації професійної адаптації ветеранів війни, членів їхніх сімей та родин полеглих Захисників і Захисниць.

«Державна ветеранська політика — це не суто соціальна політика виплат і гарантій. Це політика безпекова, це політика економічна, культурна і, звісно, соціальна. Це важливий елемент національної безпеки. І від того, наскільки якісно відбудеться реінтеграція в суспільство, в економіку наших Захисників і Захисниць після повернення з війни — залежить стійкість Української держави», — наголосила Юлія Лапутіна.

Під час зустрічі сторони обговорили спільні кроки щодо запровадження пілотного проєкту Мінветеранів щодо створення центрів ветеранського розвитку. Спочатку вони діятимуть у чотирьох областях України: Вінницькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Львівській на базі визначених закладів вищої освіти. Із залученням фахівців цих ЗВО планується розробка спеціальних навчальних програм для підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб, а також для членів їхніх родин.

«Українські фахівці з освіти та науки мають великий потенціал для створення якісних гнучких програм, щоб українські Воїни мали змогу швидко перевчитися на цивільні спеціальності та працювати, стати «Воїнами відновлення» нашої економіки. Впевнена, що в результаті нашої плідної співпраці кожен Захисник та Захисниця матимуть усі спроможності для самореалізації в мирному житті», — підкреслила Юлія Лапутіна.

«Наші Воїни, які повернуться після перемоги України, це — величезний потенціал і ресурс для відновлення економіки країни. Ми підтримуємо ініціативи Мінветеранів та будемо робити все, щоб наша взаємодія була плідною», — наголосив Оксен Лісовий.

Також міністри обговорили створення умов для залучення ветеранів війни до діяльності у сфері громадянської освіти, національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання.