Юлія Лапутіна: Маємо об’єднати зусилля щодо пошуку фінансів для компенсації на придбання житла ветеранам - внутрішньо переміщеним особам

Про це зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час зустрічі з представниками громадських організацій воїнів-ветеранів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб та захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. На зустрічі також були присутні перший заступник міністра Олександр Порхун та голова Громадської ради при Мінветеранів Дмитро Шатровський.

Захисники України звернулися за допомогою до Юлії Лапутіної у сприянні вирішенню на рівні Уряду та бюджетного комітету парламенту проблемного питання з фінансуванням постанови КМУ №280 щодо забезпечення житлом учасників бойових дій, які є внутрішньо переміщеними особами. Адже наразі виділяється недостатньо субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на ці цілі.

Очільниця Мінветеранів зазначила, що нею та представниками міністерства вже були проведені численні зустрічі та перемовини з урядовцями і парламентаріями стосовно пошуку можливостей фінансування житлових програм для ветеранів.

«Проблема є дійсно великою. З таким рівнем фінансування, як зараз, потрібно близько 10 років на забезпечення житлом всіх захисників-переселенців, які його потребують. На своєму рівні ми постійно ведемо перемовини з Мінфіном. Також - з народними депутатами України – учасниками міжфракційного депутатського об’єднання «За захист прав захисників України». На сьогодні ветеранська політика потребує підтримки в парламенті, і я впевнена, що разом із Мінфіном та депутатами ми зможемо докласти всіх зусиль, аби максимально ефективно напрацювати вирішення цієї проблеми», - наголосила Юлія Лапутіна.

Вона також нагадала, що нещодавно Уряд ухвалив підготовлене Мінветеранів розпорядження про виплату грошової компенсації на придбання житла для воїнів - внутрішньо переміщених осіб. І цього року 248 445,0 тис. гривень будуть спрямовані до обласних бюджетів та міського бюджету м. Києва, що дасть можливість виплатити компенсації за житло 190 учасникам бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни III групи.

Міністерка також відзначила, що вперше в бюджетну декларацію включено розділ «Державна політика у справах ветеранів». «Це закладе основи формування нового етапу державної політики і в цьому напрямку. Нам дуже важлива підтримка народних депутатів – ветеранів», - підкреслила вона.

Нагадаємо, у червні 2021 року Кабінет міністрів України ухвалив підготовлене Мінветеранів розпорядження про виплату грошової компенсації за житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.