портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Юлія Лапутіна домовилась з міністром у справах захисників Хорватії Томо Медведем щодо залучення хорватського досвіду мирної реінтеграції Захисників та постраждалого населення

опубліковано 25 травня 2022 року 17:51

У середу, 25 травня, міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела онлайн зустріч з віце-прем’єр-міністром – міністром у справах хорватських захисників Томо Медведем. Участь у ній також взяли Посол України в Республіці Хорватія Василь Кирилич та представники обох міністерств.

Сторони обговорили посилення співробітництва двох країн щодо ветеранської політики, а також можливість запозичення Мінветеранів хорватського досвіду реінтеграції військових до мирного життя після тривалої війни та соціального захисту їхніх родин, а також роботи із постраждалим цивільним населенням.

Це, зокрема, досвід із законодавчого унормування щодо надання правового статусу й соціальних гарантій Захисникам, членам їхніх сімей, родинам загиблих, а також тих Воїнів, які пропали безвісти. Це досвід надання психологічної реабілітації учасникам бойових дій та мирному населенню, які зазнали страждань внаслідок війни, а також комфортної інтеграції Захисників у суспільство.

Юлія Лапутіна наголосила, що Хорватія дійсно має унікальний досвід у роботі з ветеранами війни та з постраждалими мирними громадянами, і Мінветеранів дуже зацікавлене у залученні цього досвіду у післявоєнній відбудові України. Адже наша країни вже зазнала чималих людських втрат й серед мирного населення внаслідок злочинних дій російської армії.

Очільниця Мінветеранів поінформувала хорватського колегу про пріоритетні ветеранські проєкти та програми, над якими працює Міністерство в умовах війни. Вони також передбачені урядовим Планом відновлення України, де одним з пріоритетів є відновлення людського потенціалу.

“А людський потенціал – це наші Захисники та Захисниці. Ми зацікавлені у залученні широкого досвіду Хорватії й у наданні статусів, й у забезпечення  соціальних гарантій захисникам та їхнім сім'ям, а також напрацюванні законодавчої бази. Ми готові розглянути всі можливі варіанти співробітництва, щоб запровадили в Україні найкращі ваші практики”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Вона також висловила зацікавленість у досвіді Хорватії з реалізації інтеграційних проєктів Європейського Союзу.

У свою чергу міністр ветеранів Хорватії Томо Медвед висловив повну підтримку Україні та нашому народу у протистоянні повномасштабній російській агресії. Він наголосив на готовності хорватської сторони поділитися своїми досвідом та практичними напрацюваннями з усіх ветеранських питань, аби допомогти нашій країні якомога швидше справитися з наслідками війни.

“Ми визнаємо силу, мужність і рішучість українських Захисників. Республіка Хорватія й надалі надаватиме сильну підтримку у вашій боротьбі за свободу в усіх напрямках, де це можливо», – сказав Тото Медвед Юлії Лапутіній. – Пишайтеся вашими Захисниками і міцного кроку до перемоги».

За підсумками зустрічі сторін було домовлено невідкладно розпочати роботу профільних представників обох міністерств задля напрацювання подальшого обміну досвідом щодо ветеранів війни та постраждалого населення в межах компетенцій відомств.

Юлія Лапутіна висловила вдячність  Томо Медведю за співпрацю та допомогу, а також за міцну підтримку, яку уряд Хорватії надає Україні та Українському народу у боротьбі з російською агресією. Очільниця Мінветеранів також подякувала Посольству України у Республіці Хорватія та Міністерству закордонних справ України за організацію зустрічі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux