Вперше в цілях партнерства Україна - НАТО передбачена ціль - «Соціальне забезпечення - ветеранів»

Міністерство у справах ветеранів України  вперше  залучено  до формування пакету  Цілей партнерства  Україна – НАТО.

Оновлений пакет Цілей партнерства, серед інших стратегічних завдань містить ціль - Соціальне забезпечення ветеранів (Social provision – Veterans), яка матиме суттєвий вплив на зміцнення інституційної спроможності   у секторі безпеки та оборони.

Таке рішення було прийнято на засіданні Комітету з партнерства та колективної безпеки НАТО, в якому взяли участь делегації України та Альянсу. Впровадження цієї цілі було запропоновано Мінветеранів в рамках Процесу планування та оцінки сил.

Її завдання -   впровадження до 2025 року  уніфікованої системи переходу з військової кар’єри на професійну цивільну за підтримки Програми НАТО  з переходу з військової кар’єри на професійну, у тому числі, стосовно  розвитку  довготривалого  інституційного потенціалу   міністерства  у напрямку підтримки добробуту ветеранів.

Це суттєвий крок і чіткий політичний знак, що структурована та систематизована пост-службова підтримка професійних військових, які звільняються зі служби, а також добробут та реінтеграція ветеранів в цивільному українському суспільстві є надзвичайно важливими для забезпечення безпеки та стабільності держави в цілому. Для Мінветеранів G 0202 – питання соціального забезпечення, сприятиме зміцненню структурованого підходу Міністерства у його діяльності з трансформації та модернізації, зазначив Ігор Безкаравайний.

Над реалізацією цілі вже працює робоча група з питань  напрацювання та впровадження  системи переходу з військової кар’єри на цивільну, яку  очолює заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний. До комісії входять представники різних міністерств та відомств з військовими формуваннями.

«Продовження нашої спільної діяльності у сфері переходу з військової служби та справ ветеранів відображає євроатлантичні принципи та норми в українському секторі безпеки та оборони, і відповідає стратегічній меті загальнодержавного підходу до забезпечення стійкості та впровадження реформ. Керівництво, спеціалісти та експерти Мінветеранів готові до активної участі у реалізації нової цілі партнерства, Індивідуальної програми партнерства та оновленого Комплексного пакету допомоги», підсумував Ігор Безкаравайний.

Процес планування та оцінки сил є одним із найбільш дієвих інструментів наближення України до стандартів НАТО, посилення інституційного потенціал оборонних відомств, розвитку спроможностей Збройних Сил України та набуття взаємосумісності.

Оновлений пакет Цілей партнерства для України містить завдання і заходи на період до 2025 року. У ньому також наведено сили і засоби, які Україна готує для участі у програмі «Партнерство заради миру», операціях та місіях Альянсу. Цілі партнерства підтримують інші завдання з реформування сектору оборони й безпеки, насамперед — проєкти і заходи оборонної реформи.