портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Володимир Зеленський зустрівся із учасниками національної збірної України «Ігор нескорених»

опубліковано 16 березня 2020 року 14:07

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з національною збірною «Ігор нескорених». Спортсмени розповіли Главі держави про перебіг підготовки до міжнародних змагань Invictus Games у Гаазі.

В зустрічі також взяли участь Міністр у справах ветеранів Сергій Бессараб, голова організаційного комітету з підготовки команди до участі в Invictus Games 2020 Оксана Коляда, директором організації  «StratCom UA» Оксана Горбач, заступниця голови Ірина Турчак БФ «Повернись живим».

 Доповідаючи про результати підготовки до міжнародних змагань Invictus Games української збірної, голова організаційного комітету Оксана Коляда підкреслила, що «Ігри нескорених»,  вперше цього року  були визначені як спортивний реабілітаційний захід для ветеранів.

Вона також зауважила, що в поточному році проведення цих змагань профінансовано в повному обсязі. Це дало змогу не лише провести відбір ветеранів до національної команди, а й знайти тренерів, які готують колишніх військових до головної спортивної боротьби з командами інших країн у Гаазі. Серед тренерів – відомі українські спортсмени Василь Вірастюк та Сергій Конюшок.

Учасники зустрічі наголосили, що головним критерієм відбору до цьогорічної національної команди «Ігор нескорених» була не лише спортивна підготовка, а й мотивація, а також той ефект, який має участь у змаганнях на реабілітацію ветеранів та повернення їх до соціально активного життя.

«Ми вважаємо себе не проектом спортивних змагань – ми вважаємо себе проектом, який дає можливість соціальної та спортивної реабілітації, але, перш за все, соціальної реабілітації та інтеграції. Ми бачимо позитивні зміни в житті учасників наших збірних: багато хто починає працювати з власними спільнотами, створювати гуртки для ветеранів, більш активно займатися спортом та створювати секції, як Майя Москвич створила в Луцьку власну спортивну секцію стрільби з лука, де можуть займатися ветерани й діти. Це взагалі було перше стрільбище для стрільби з лука в місті», – сказала Оксана Горбач.

Вона додала, що таких позитивних прикладів чимало, й багато хто з ветеранів не лише знаходить професійну реалізацію, а й влаштовує особисте життя.

«Тому ми вважаємо проект чимось більшим, ніж просто спортивними змаганнями», – зазначила Оксана Горбач.

 За словами учасників зустрічі, цьогоріч для участі у відборі до національної команди «Ігор нескорених» зареєструвалося 350 ветеранів, і щороку кількість охочих збільшується. До збірної, яка поїде на змагання в Гаазі, було відібрано 20 спортсменів.

Відбір проводився у трьох містах: Одесі, Львові та Києві. Однак організатори проекту запропонували у майбутньому розширити перелік міст.

Глава держави підтримав ініціативу присутніх, щоб «Ігри нескорених» були не лише етапом відбору до міжнародних змагань, а й стали національними змаганнями для ветеранів бойових дій.

Крім того, Президент України висловився за спорудження національного ветеранського шпиталю й спортивної бази.

«Гроші – це буде наша проблема, а ви нам тільки скажіть, що є проект», – зазначив Володимир Зеленський.

«Ми готові, якщо ви покажете проекти… Два проекти. Ваше завдання, щоб ви сказали – ось ці проекти. Щоб ми потиснули руки, і кожен почав робити свою справу», – наголосив Президент.

Нагадаємо, що Мінветеранів спільно із ветеранами збірної «Ігри Нескорених», організацією «StratCom UA» та БФ «Повернись живим» працюють над розробкою проектів щодо розвитку спортивної реабілітації в Україні. Мова йде про створення багатофункціонального центру здоров’я Національного ветеранського шпиталю, який надаватиме послуги медичної та фізичної реабілітації за допомогою мультидисциплінарного підходу зі спеціалізацією на відновленні здоров’я ветерана. Ще одним проектом щодо розвитку спортивної реабілітації є створення Ветеранської бази спортивної підготовки та реабілітації, який орієнтований на медичну, психологічну та спортивну реабілітацію, що в свою чергу сприятиме розвитку та популяризації спорту як дієвого засобу реабілітації ветеранів, що отримали поранення під час виконання завдань.

Під час спілкування також обговорювалося питання забезпечення можливості занять спортом у госпіталях, де ветерани проходять реабілітацію. Крім того, учасники цьогорічної збірної запропонували організувати мережу спортивних закладів для ветеранів, яка працювала б у кожному регіоні країни.

Особливу увагу було акцентовано на питанні забезпечення безбар’єрності та доступності приміщень закладів і установ, а також транспорту для громадян на візках, зокрема ветеранів.

Представники цьогорічної національної збірної «Ігор нескорених» запросили Володимира Зеленського відвідати їхні навчально-тренувальні збори.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux