Використання медичного канабісу в лікувальних цілях при важких травмах і захворюваннях є міжнародною практикою

Надання дозволу на контрольоване виробництво та застосування медичного канабісу в Україні стало б проявом гуманності до громадян, які відчувають постійні душевні, тілесні чи фантомні болі.

2 грудня 2020 року Комісія Організації Об'єднаних Націй з наркотичних засобів прийняла рішення виключити медичну марихуану та її похідні з найнебезпечнішої категорії наркотиків.

З 53 країн-членів 27 проголосували «за» це рішення, включаючи США та ЄС. Таке рішення ООН базувалося на відповідних рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які вона направила в ООН в січні 2019 року.

Багато років поспіль громадянське, медичне та наукове співтовариства України намагається законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з медичного канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб.

Ще в січні 2019 року була підтримана петиція з вимогою «законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян» 25 113 підписами.

В період широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави стала критичною потреба у застосуванні медичного канабісу військовослужбовцями, які отримали тяжкі тілесні ушкодження, зокрема, втратили кінцівки.

З початку 2022 року кількість осіб з інвалідністю в Україні значно зросла. Якщо на початку минулого року налічувалося 2 725, 8 тисяч осіб з інвалідністю, то станом на 1 квітня 2023 року – вже 2 893, 6 тисяч осіб. Майже 168 тисяч українців отримали інвалідність за час широкомасштабної військової агресії росії проти України.

Використання медичного канабісу за призначенням лікаря допускається в якості знеболювального препарату при великих фізичних та фантомних болях в області поранення. 

Україна, як цивілізована держава, має розробити чіткі правила вироблення та обігу канабісу в медичних цілях, як це зробили такі провідні країни як Фінляндія, Франція, Німеччина, Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Швеція, Швейцарія, Великобританія, Словаччина та інші. При цьому вкрай важливо врегулювати чіткий порядок контролю та обліку виробників рослин для передачі їх в подальшу роботу фармацевтам та науковцям.

Саме це пропонує проєкт закону №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

Ухвалення Парламентом законопроєкту про надання дозволу на контрольоване виробництво та контрольоване застосування в Україні медичного канабісу та ліків на його основі стало б кроком гуманності до громадян України, які відчувають постійні душевні, фізичні та фантомні болі.

Нагадаємо, що Уряд України приділяє значну увагу відродженню людського потенціалу після перемоги. А тому побудова нової системи психологічної реабілітації для Захисників і Захисниць України, а також постраждалого від російської окупації цивільного населення є одним із головних пріоритетів Мінветеранів та Уряду. Спільно з Міністерством охорони здоров’я Мінветеранів працює над впровадженням нового підходу до психологічної реабілітації наших Воїнів, членів їхніх сімей та родин полеглих за всіма стандартами, які існують у провідних країнах світу.


Related Articles