Відтепер учні шкіл вивчатимуть оновлений предмет “Захист України” замість “Захисту Вітчизни”

Відповідну постанову Кабмін ухвалив вчора, 26 лютого 2020 року. Справа не лише в тому, що «Вітчизна» вкрай неоднозначний термін. Особливу популярність вживання слова Вітчизна припадає на радянське минуле, коли в мовній політиці шаленими кроками відбувалась русифікація української мови, і Вітчизна більше, ніж Батьківщина, співзвучало з російським Отечество.

Безперечно, зміна назви важлива річ, але без наповнення новим сенсом програми викладання та кадрового забезпечення не матиме визначального значення. І Мінветеранів з готовністю долучається до формування цього нового сенсу, створивши експертну групу національно-патріотичного виховання. Незабаром буде оголошено конкурс на долучення до цієї групи.

"Переконаний, саме ветерани в першу чергу мають вчити юнаків і дівчат захищати Україну, бо знають як це робити не з теорії. Створення експертної групи є моєю принциповою позицією, а сам напрямок - одним із найважливіших", - зауважив заступник Міністра Олександр Терещенко.

Багато ветеранів за покликом серця займаються з дітьми, виховуючи справжніх патріотів. Саме вони мають долучитися до формування державної політики у цьому напрямку - бо робитимуть те, у що вірять самі, бачать в цьому сенс та готові досягати результату.