портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відсьогодні в Україні працює «ветеранська» лінія 1545 (далі обрати -9)

опубліковано 22 квітня 2021 року 15:20

Сьогодні на  платформі  Урядового  контактного  центру розпочала свою роботу новостворена  «ветеранська» телефонна  лінія. Відтепер зателефонувавши за номером 15-45 (далі обрати 9)  ветерани, члени їхніх сімей та родини загиблих  зможуть оперативно отримати відповідь на питання щодо соціального захисту, працевлаштування, медичної, санаторно-курортної реабілітації, психологічної та правової допомоги.

- Питання підтримки наших захисників, які відстояли незалежність,  територіальну цілісність та суверенітет України в російсько-українській війні, родин, які втратили своїх близьких - пріоритет для держави. Ті хто захистив нас - мають отримати належну допомогу та бути захищеними державою, - зазначила міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

За її словами, зворотний зв’язок та удосконалення комунікації між ветеранами та державою є важливою складовою реалізації успішної ветеранської політики.

- Саме тому, ми з лютого розпочали роботу над створенням гарячої лінії з ветеранських питань з урядовим контактним центром і нам вдалося за такий короткий термін її започаткувати. Це стане новим елементом інституційного розвитку комунікаційних спроможностей міністерства та Уряду, - наголосила міністерка.

Юлія Лапутіна подякувала представникам центру, які ретельно готувалися, вивчали нормативну базу, гострі питання, які найчастіше виникають у наших захисників.

- Тепер ветерани зможуть отримати безпосередньо у конкретний момент по телефону роз’яснення з питань, які їх цікавлять, - зазначила міністерка.

У свою чергу, директор Урядового контактного центру Ольга Холомєєва подякувала представникам Мінветеранів за проведене професійне навчання для 15 працівників центру, які надаватимуть консультації ветеранам війни. Зокрема, керівники та спеціалісти профільних самостійних структурних підрозділів міністерства консультували з основних напрямів, навчали операторів оперативно та кваліфіковано опрацювати звернення, надавати допомогу та додаткові роз’яснення з питань соцзахисту, працевлаштування, медичної, санаторно-курортної реабілітації, психологічної та правової підтримки захисників України.

Між Мінветеранів та Урядовим контактним центром було підписано меморандум про співпрацю, що дозволить вдосконалювати можливості «ветеранської лінії».
Директор Урядового контактного центру Ольга Холомєєва розповіла, що в суспільства був значний запит на відкриття такої лінії. Так, протягом першого кварталу 2021 року на лінію «1545» загалом надійшло близько 9,5 тисяч дзвінків від осіб, які зазначали свій статус як «ветеран».

- Ветеранська телефонна лінія працюватиме цілодобово у режимі чат-боту та безпосереднього поспілкуватися з консультантом можна буде з понеділка по п'ятницю с 8 до 20:00. Наші фахівці допоможуть визначати суть питання, проконсультують, спрямують куди звернутися та нададуть необхідні контакти. У разі, коли заявник звертатиметься зі складною проблемою, його дзвінок зможуть зареєструвати як звернення громадян, що дозволить опрацювати його у встановленому законом порядку, - розповіла директор Урядового контактного центру Ольга Холомєєва.

Перший дзвінок, який надійшов на новостворену  «ветеранську» телефонну  лінію, був від дружини загиблого добровольця, яку цікавило питання чи має вона право, як член родини загиблого воїна на безкоштовну путівку та чи внесено ім’я її чоловіка до Книги пам’яті добровольців - захисників України.

Юлія Лапутіна відповіла на звернення та зазначила, що нещодавно  Мінветеранів ініціювало внесення змін до постанов КМУ № 497 та 1057. Тепер члени сімей загиблих учасників АТО/ООС можуть отримувати послуги із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, а також санаторно-курортного лікування.

Відповідаючи на питання щодо Книги пам’яті добровольців, міністерка розповіла, що до неї вже внесено імена 71 захисника і ця робота продовжується, допоки відомості про усіх загиблих не будуть зібрані. Юлія Лапутіна додала, що Книга пам’яті добровольців зараз знаходиться у меморіальному комплексі «Зала пам'яті» на території Міністерства оборони України у Києві.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux