«Ветеранська тематика буде окремим потужним напрямом в літературі»: Юлія Лапутіна на презентації книги «Вони перемогли»

У четвер, 15 грудня, міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела пресконференцію «Книговидавництво і ветеранська політика – точки перетину на шляхах війни і після Перемоги», а також взяла участь у презентації книги журналістки Анастасії Федченко «Вони перемогли».

Участь у заході також взяли директорка видавництва Yakaboo Publishing Світлана Андрющенко, героїня книги «Вони перемогли», ветеранка Вікторія Дворецька та герой книги, боєць Нацгвардії, ветеран російсько-української війни, учасник «Ігор Нескорених 2020» Володимир Товкис.

Юлія Лапутіна зазначила, що Захисники і Захисниці – це носії українських цінностей.

«Ми пишемо про майбутнє. Ми створюємо семантичну спадщину, яка буде вивчатися у наступних поколіннях. А ветеранська тематика буде окремим дуже потужним напрямом в літературі, – підкреслила міністерка. –  Сучасна література має кілька значень, зокрема, зафіксувати події разом із переживаннями та історіями людей, їхніми емоціями і долями. Я хочу, щоб ця література була перекладена на інші мови, щоб люди у світі знали про події в Україні через історію доль».

Директорка видавництва Yakaboo Publishing Світлана Андрющенко розповіла, що зараз, у ці складні часи, книжка для багатьох українців стала своєрідним емоційним прихистком.

«Місія нашої компанії полягає в тому, щоб зробити Україну найначитанішою країною у Європі, а може в світі. Зробити так, щоб українці читали багато якісних українськомовних та оригінальних українських книжок. Безумовно, ветеранська тема посяде чільне місце серед української літератури. І я щиро вірю, що ми видамо велику кількість книжок саме про перемогу. Нація, яка під час війни пише, видає книжки, читає їх в окопах і вдома з ліхтариком – непереможна».

Журналістка, авторка книги Анастасія Федченко розповіла, що писала «Вони перемогли» цілий 2021 рік, та їздила у різні міста України, щоб поспілкуватися з героями. На жаль, один з героїв книги загинув у травні 2022 року під Ізюмом, доля одного невідома, оскільки він або в полоні, або зниклий безвісти.

«Ця книга про 11 людей – учасників бойових дій, які пішли на фронт задовго до 24 лютого 2022 року. вона про переможців. Ця книга про переможців. Люди, які пройшли важкі випробування, дістали важкі поранення, але змогли жити набагато більш повним і соковитим життям ніж багато з нас, хто не має таких видимих і невидимих проблем зі здоров’ям. Коли я підписую книги, я пишу «Вони перемогли – і ми переможемо». І знаю, так і буде».

Зазначимо, що Міністерство у справах ветеранів України розпочинає співпрацю із національною книжковою платформою Yakaboo спрямовану на промоцію та підтримку літератури створеної Захисниками і Захисницями, а також на популяризацію читання, як важливої складової утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Першим заходом у межах співпраці стала презентація книги журналістки Анастасії Федченко «Вони перемогли». Ця книга – 11 історій про мужніх і сильних українців та українок. Ці історії змушують плакати, сміятися, холонути від жаху й дивуватися світлу, якому є місце навіть на війні.

Повний запис пресконференції – нижче.