Ветерани долучилися до розробки освітньо-професійної програми “Екстремальна психологія”


Державний університет “Житомирська політехніка” відгукнувся на звернення ветеранів щодо допомоги їм у реадаптації до мирного життя та ресоціалізації після участі у військових конфліктах та розробив освітньо-професійну програму “Екстремальна психологія”.  До формування якої долучились ГС “Дім ветеранів” м. Житомир та фахівці КНП “Госпіталь ветеранів війни” Житомирської обласної ради.

Основною метою підготовки є не лише надання освіти студенту, а сформувати фахівця з основними компетенціями психолога, здатного до психологічного супроводу людей які перебували в екстремальних умовах, які пережили психотравмуючі події, такі як, бойові дії, полон, вимушене переселення, техногенні та природні катастрофи, фізичне, економічне чи сексуальне насилля тощо.

Гостру потребу в таких фахівцях відчуває не лише Житомирщина. Україна перебуває сьомий рік в бойових діях. За ці роки ми отримали величезні лави ветеранів. Житомирська область є наймілітаризованішою в Україні. Сім’ї ветеранів і учасників бойових дій АТО/ООС перебували в напруженому психоемоційному стані тривалий час. Діти бійців засинали та прокидались із надією ще раз побачити живими своїх батьків. Кожна область, кожна територіальна громада потребує фахівця – психолога, який би міг фахово вислухати ветерана, зарадити в скрутних психоемоційних станах. До сьогодні є потреба фахівцях які підтримували б і супроводжували родини в горюванні, родин героїв, які загинули на сході України.

Окремим напрямком підготовки фахівців є подолання стигматизації щодо стану ветерана. Якщо людина має посвідчення учасника бойових дій, то це не означає, що обов’язково є посттравматичний стресовий розлад, це здорові особистості із бойовим досвідом. Підготовка фахівців з екстремальної психології в державному університеті «Житомирська політехніка» спрямована також на оволодіння вміннями й навичками підтримувати ветерана і членів їх родини, супроводжувати ветеранів в гострому психоемоційному стані чи при суїцидних проявах, запобігати зловживанню, створенню міцної і щасливої родини.

В складі кафедри є фахівці, психологи-практики, які перших днів військових подій працюють із бійцями і ветеранами, проводять психологічну реабілітацію учасників бойових дій АТО/ООС, проводять супровід родин УБД і загиблих УБД, проходять стажування в Польщі за програмою супроводу миротворців за стандартами ЄС НАТО, є експертами в роботі із дітьми і дорослими, які втратили рідних і близьких тощо.

З умовами вступу на навчання за освітньо-професійною програмою “Екстремальна психологія” можна за посиланням https://vstup.ztu.edu.ua/bakalavr/053-psyhologiya/