Верховна Рада зробила важливий крок до впровадження електронного посвідчення ветерана

У вівторок, 2 листопада, Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла у першому читанні за основу проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів  України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана» (реєстр.№5694). «За» проголосували 291 народних депутатів України.

Законопроєкт передбачає закріплення на законодавчому рівні поняття «електронного посвідчення ветерана», а також можливість його виростання громадянами України як аналога відповідного посвідчення у формі книжечки. Це стосується ветеранів війни, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – загалом близько 1,2 млн громадян.

Як зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, Мінветеранів наразі працює над розробкою і впровадженням Єдиного державного реєстру ветеранів війни та електронного посвідчення ветерана війни «е-Посвідчення ветерана». Проте на сьогодні в законодавстві відсутні правові підстави для автоматизованого обміну інформацією між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та деякими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

«Сьогодні український парламент зробив важливий крок до впровадження електронного посвідчення ветерана. Після доопрацювання та ухвалення даного законопроєкту в цілому близько 1,2 млн громадян України матимуть можливість безперешкодного використання «е-Посвідчення ветерана» замість паперової книжечки. А в державі, нарешті, буде налагоджено автоматизований інформаційний обмін між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та автоматизованими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, які є у державних органах або органах місцевого самоврядування. Україна стане ще на крок попереду у питаннях цифровізації», – наголосила Юлія Лапутіна.

Нагадаємо, розробка та впровадження Єдиного державного реєстру ветеранів війни та електронного посвідчення ветерана є одним з пріоритетних напрямів діяльності Міністерства у справах ветеранів України у поточному році.