портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Верховна Рада ухвалила розроблений Мінветеранів законопроєкт щодо створення в Україні Національного військового меморіального кладовища

опубліковано 31 травня 2022 року 19:12

У вівторок, 31 травня, на черговому засіданні Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт закону, який передбачає створення в Україні Національного військового меморіального кладовища, а також визначає порядок організації поховань та перепоховань українських Захисників.

Розроблений Мінветеранів законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища” (№4225) підтримали 286 народних депутатів.

«Парламент сьогодні ухвалив дійсно важливий і потрібний закон, над яким працювали фахівці Мінветеранів спільно з народними депутатами. Створення Національного військового меморіального кладовища закладе основу практичної реалізації державної політики гідного вшанування загиблих Захисників та Захисниць України, – зазначила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна. – Фактично – це започаткування основ культури пам’яті незалежної Української Держави про полеглих Воїнів. Ми маємо гідно вшановувати наших Героїв, які полягли за Україну, за її суверенітет і територіальну цілісність».

Так, відповідно до законопроєкту, Міністерство у справах ветеранів України є замовником будівництва Національного військового меморіального кладовища, яке здійснюватиметься коштом державного бюджету України.

Порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища визначається Кабінетом Міністрів. Витрати на поховання померлих на території Національного військового меморіального кладовища здійснюються за рахунок коштів державного бюджету.

Крім того у законопроєкті передбачено, що урядом затверджується зразок намогильних споруд та меморіальних табличок, що встановлюють на території Національного меморіального військового кладовища.

Також обов'язково нормою в населених пунктах країни стане виділення земельної ділянки під військове кладовище.

У разі осквернення могил чи намогильних споруд відшкодування матеріальних збитків здійснюється за рахунок коштів держбюджету з наступним їх відшкодуванням за рахунок винних осіб згідно з чинним законодавстом.

Ухвалений законопроєкт вносить зміни до законів України «Про поховання та похоронну справу» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

Нагадаємо, 3 березня 2021 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проєкт закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища” (№4225).

Довідково

Національне військове меморіальне кладовище – це розміщений на спеціально відведеній земельній ділянці об’ємно-просторовий об'єкт, що включає військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов'язків та присяги на вірність народу України".

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux