В Мінветеранів першим добровольцям-цивільним вручили посвідчення учасників бойових дій

Йдеться по цивільних осіб, які в перший місяць повномасштабного російського вторгнення – з 24 лютого по 25 березня 2022 року – самостійно або у складі добровольчих формувань стали на захист України, проте не були оформлені до складу будь-яких військових формувань, або правоохоронних органів.

Перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун особисто видав перші посвідчення учасника бойових дій (УБД) Захисникам-добровольцям, котрим Міжвідомчою комісією, яку утворено при Мінветеранів, присвоєно такий статус.

Зокрема, це цивільні особи, які у взаємодії зі Збройними Силами України, поліцейськими та іншими офіційними військовими формуваннями проводили диверсійно-розвідувальні дії, знищували військову техніку та особовий склад військ рф в Київській, Чернігівській, Запорізькій та інших областях України.

“Важко оцінити роль Захисників-добровольців, які в перші дні повномасштабного вторгнення військ російської федерації 24 лютого 2022 року без вагань долучилися до оборони нашої держави, у подальшому ході війни. Такі добровольці беззаперечно заслуговують на статус учасника бойових дій та відповідну соціальну підтримку від держави”, – наголосив Олександр Порхун.

Зазначимо, після законодавчого врегулювання за ініціативи Мінветеранів питання щодо надання статусу УБД добровольцям – цивільним особам, які брали безпосередню участь у захисті України, проте не були оформлені до складу будь яких сил безпеки та оборони, Міжвідомча комісія розпочала прийом та розгляд документів для присвоєння таким особам відповідного статусу.

Перелік документів та механізм встановлення статусу УБД визначено Порядком надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413.

Для подання заяви з документами або отримання інформації необхідно звернутися до Міністерства у справах ветеранів України за адресою 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12 або за телефоном 063-688-95-96.

Докладніше про це – за посиланням https://mva.gov.ua/ua/news/za-iniciativi-minveteraniv-uryad-vregulyuvav-nadannya-statusu-ubd-dobrovolcyam-civilnim-osobam-yaki-brali-bezposerednyu-uchast-u-zahisti-ukrayini