В Мінветеранів добровольцям-цивільним вручили посвідчення учасників бойових дій

Йдеться про українських Захисників – цивільних осіб, які в перший місяць повномасштабного російського вторгнення – з 24 лютого по 25 березня 2022 року – самостійно або у складі добровольчих формувань стали на захист України, проте не були оформлені до складу будь-яких військових формувань, або правоохоронних органів.

Директор Департаменту соціальної роботи Мінветеранів Руслан Приходько видав посвідчення учасника бойових дій (УБД) Захисникам – добровольцям, яким Міжвідомчою комісією, що діє при Мінветеранів, надано відповідний статус.

“В перші дні повномасштабного вторгнення російських військ тисячі цивільних осіб добровільно, без вагань стали на захист нашої держави. Їхній внесок у спротив ворогу дуже важливий, і вони беззаперечно заслуговують на статус учасника бойових дій та відповідні соціальні гарантії від держави. Мінветеранів зробило все можливе, щоб наші цивільні Захисники, як дійсно боронили країну, отримали офіційний статус, визнання і державну підтримку”, – наголосив Руслан Приходько.

Зазначимо, що за ініціативи Мінветеранів було врегульовано питання щодо надання статусу УБД добровольцям – цивільним особам, які брали безпосередню участь у захисті України, проте не були оформлені до складу будь яких сил безпеки та оборони. Відтак, при Міністерстві працює Міжвідомча комісія, яка приймає документи для присвоєння таким особам відповідного статусу.

Перелік документів та механізм встановлення статусу УБД визначено Порядком надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413.

Для подання заяви з документами або отримання інформації необхідно звернутися до Міністерства у справах ветеранів України за адресою 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12 або за телефоном 063-688-95-96.