Уряд затвердив Порядок проведення Мінветеранів комплексного огляду системи соціального захисту ветеранів та їхніх сімей

У п'ятницю, 10 червня, на черговому засіданні Кабінет Міністр України затвердив розроблений Мінветеранів Порядок проведення комплексного огляду системи соціального захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України. 

Його розроблено на виконання внесених за ініціативою Мінветеранів змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 2147, що був ухвалений Парламентом 24 березня. 

Затвердженим Порядком передбачено, що комплексний огляд системи соціального захисту проводитиметься Мінветеранів раз на три роки з метою актуалізації норм законодавства та відповідних нормативно-правових актів щодо статусів, механізмів соціальної підтримки та державних гарантій відповідно до реалій сьогодення. 

Крім того, такий огляд дасть змогу оцінити стан і готовность органів державної влади, підприємств, установ та організацій до виконання функціональних завдань, їхню спроможність ефективно реагувати на поточні і прогнозовані проблеми соціального захисту ветеранів, членів їхніх сімей та родин загиблих Захисників.   

“Зі здобуттям перемоги нашою країною ми ввійдемо у зовсім іншу Україну – оновлену, сучасну і цифрову. Наразі фахівці Мінветеранів разом з Урядом, профільними міністерствами та відомствами в умовах воєнного стану активно працюють над створенням підвалин для періоду після перемоги. Дуже важливо якнайшвидше приступити до проведення комплексного огляду, щоб на основі його висновків напрацювати зміни до чинного законодавства для надання актуальних механізмів підтримки нашим Захисникам та членам їхніх родин. Зокрема, й для ветеранського розвитку. Щоб і бійці наших сьогоднішніх добровольчих формувань, і воїни Збройних Сил України могли належним чином розвиватись у мирному житті, в тому числі розвивати ветеранський бізнес”, – наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. 

Так, для здійснення комплексного огляду системи соціального захисту Мінветеранів буде створено робочу групу. Крім Мінветеранів, до неї входитимуть представники Міноборони, Мінфіну, Мінекономіки, Мінсоцполітики, МОН, МОЗ, МВС та інших силових структур і відомств.

Загальне керівництво комплексним оглядом здійснюватиме Міністр у справах ветеранів.