Уряд привів нормативно-правові акти щодо створення Національного військового меморіального кладовища у відповідність до чинного законодавства

У вівторок, 9 грудня, на засіданні Уряду визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 348 “Про утворення Організаційного комітету з питань створення і забезпечення функціонування Національного військового меморіального кладовища” у звʼязку з прийняттям Закону України від 08.12.2023 № 3505-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища”.

Нагадаємо, 8 грудня Парламент підтримав в цілому законопроєкт, необхідний для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища. Він дозволить у прискореному режимі завершити необхідні роботи. Зокрема, будуть вирішені питання щодо земельної ділянки, містобудівних умов та оцінки впливу на довкілля.

Крім того, документ надає можливість перепоховання на Національному військовому меморіальному кладовищі Героїв України, яким, починаючи з 2014 року, вручено орден “Золота Зірка”; перепоховання видатних борців за незалежність України у ХХ столітті за рішенням та у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України, перепоховання осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та поховані на тимчасово окупованих територіях; а також осіб, урна з прахом яких похована в колумбарії інших кладовищ.

Також повідомляємо, що на сайті Мінветеранів триває громадське обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України “Про утворення Координаційної ради з питань створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища”.

Зазначеним проєктом акта передбачено створення під головуванням Міністра у справах ветеранів України Координаційної ради з питань створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища, як консультативно-дорадчого органу Кабінету Міністрів України.

Основним завданням діяльності Координаційної ради буде забезпечення координації дій органів виконавчої влади з питань створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища.