портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Мінветеранів експерти обговорили законопроект «Про психологічну допомогу особовому складу складових секторів безпеки і оборони, ветеранам війни»

опубліковано 16 лютого 2021 року 16:10

У Мінветеранів відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з розробки законопроекту «Про психологічну допомогу особовому складу складових секторів безпеки і оборони, ветеранам війни». Представники МОЗ, Міноборони, правоохоронних органів розповіли про отриманий відомствами за роки російсько-української війни досвід надання психологічних послуг діючим військовослужбовцям та ветеранам.

 «Міністерство бере активну участь у роботі над законопроектом. Україна сьомий рік перебуває на передовій боротьби за здоров’я людей, які, захищаючи державу, витримували надважкі, тривалі навантаження у складних, непрогнозованих ситуаціях. На жаль, єдиних рамок надання державою послуг із психологічної підтримки, реабілітації та роботи із наслідками психотравми до цього часу немає. Це питання однозначно слід розглядати у контексті  здоров'я нації як невід'ємної складової національної безпеки», - наголосила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

На думку міністерки, надання психологічної допомоги ветеранам війни має бути комплексним і ґрунтуватися на уніфікованих протоколах, розроблених за стандартами НАТО та кращих світових практик. Адже за чинними нормами, практичні психологи, працюючи з діючими військовослужбовцями не мають можливості працювати з ними після звільнення, а цивільні фахівці без доступу до відповідної інформації вимушені розпочинати роботу «з чистого листа».

«Йдеться про безперервну  можливості отримання  психологічної підтримки під час переходу з військової кар’єри на цивільну. Високопрофесійні психологи, обов’язково набувши спеціальну підготовку, мають поетапно супроводжувати військового від профвідбору, прийняття на службу, проходження її, підготовки до звільнення і після нього», - зазначила Лапутіна.

«Працюючи над законопроєктом, маємо пам’ятати, що країна і сьогодні перебуває у стані війни, тому важливо прописати у ньому не лише умови ефективного транзиту військовослужбовця до мирного життя, а й передбачити його можливе повернення на службу, коли ветерану знову доведеться захищати державу із зброєю в руках», - наголосила керівник офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО Наталя Зарецька.

Під час обговорення законопроєкту експерти наголосили на необхідності заповнити законодавчу прогалину і розробити дієвий алгоритм психологічного супроводу членів родин діючих військовослужбовців та ветеранів.

Головний лікар госпіталю ветеранів війни «Лісова Поляна» у Пущі Водиці  Ксенія Возніцина запропонувала уже зараз створити у закладі майданчик для міжвідомчого обміну ефективними практиками. «У нас щойно відкрився тренінговий центр ментального здоров’я, який може стати науково-практичною платформою та праобразом тієї універсальної системи психологічної допомоги захисникам, яка запрацює на державному рівні після прийняття закону», - підкреслила очільник лікувального закладу для ветеранів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux