У Києві відбувся форум «Захисники. Перекличка» (Фоторепортаж)

У понеділок, 22 серпня, у Києві відбувся форум «Захисники. Перекличка» у межах V Міжнародного ветеранського та волонтерського форуму «Там, де ми – там Україна», який традиційно щорічно організовує Міністерство у справах ветеранів України спільно з Благодійним фондом «Повернись живим».

Участь у заході взяли майже 300 осіб – представники влади, ветерани і діючі військовослужбовці, громадські діячі та волонтери, міжнародні партнери. 

Відкрив форум Президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що до повномасштабного російського вторгнення в Україні налічувалося близько 500 тисяч учасників бойових дій.

«Зараз близько мільйона людей захищають Україну у Збройних силах і в інших формуваннях, які протистоять окупантам. Хто вони, цей мільйон? Що таке боротися з російськими терористами до нашої перемоги? Це означає, що в кожного в Україні будуть родичі-ветерани, або друзі-ветерани, або колеги-ветерани, або знайомі-ветерани. Це означає, що ветеранська спільнота стане однією з найбільших в країні. І це означає, що потрібні відповідні зміни, які відображають цю нову реальність, і в державній політиці щодо ветеранів, і в суспільному сприйнятті ветеранів, і в усіх наших економічних гравців», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент зробив акцент на важливості безумовної поваги до ветеранів на всіх рівнях суспільного життя в Україні. І ця повага має втілюватися не на словах, а в цілком практичних речах.

Учасники форуму вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих Захисників і Захисниць.

Також під час форуму Володимир Зеленський вручив орден «Золота Зірка» старшому техніку-інструктору вертолітної ескадрильї капітану Андрію Шогану, відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг» – майору Національної гвардії України Денису Нохріну та командиру зенітної ракетної батареї майору Євгенію Григоренку. Президент також вручив ордени «Золота Зірка» з присвоєнням звання Герой України членам родин загиблих українських Захисників, удостоєних цього звання посмертно.

Так, звання Героя України посмертно присвоєно полковнику Сергію Котенку та заступнику командира окремого загону спеціального призначення «Азов» старшому лейтенанту Віталію Грицаєнку.

Також з вітальним словом до гостей форуму звернулися Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-Міністр України Денис Шмигаль, міністр оборони України Олексій Резніков, Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. 

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, виступаючи перед гостями форуму, зазначила, що держава вже напрацювала багато ініціатив, які допоможуть Захисникам і Захисницям інтегруватися у мирне життя після перемоги.

«Ті, хто наближає нашу перемогу, зараз знаходяться на фронті, у волонтерських осередках, лікують та реабілітують тих, хто зазнав поранень, рятують цивільне населення. Всі вони – Захисники і Захисниці, у кожного свій фронт. Держава має зробити все, щоб коли ми переможемо, інтегрувати всіх у мирне життя. Щоб Захисники і Захисниці повернулися до своїх осель, розвивали громади, родини, підприємництво. Для цього вже напрацьовано багато ініціатив», – сказала Юлія Лапутіна.

Міністр наголосила, що для цього необхідно надати ветеранам належні та дієві  інструменти для відновлення.

«Зараз переважна частина Захисників і Захисниць знаходяться на фронті. Коли ми переможемо, держава має надати їм найбільший спектр інструментів, щоб вони стали Воїнами відновлення. А за потреби, у разі ескалації агресії ворога, – знову стали на захист країни», – підкреслила Юлія Лапутіна.

Міністр у справах ветеранів України додала: «Я вірю у всіх вас, вірю у нас. Дух воїна – символ українців, ми не боїмося і завдяки цьому переможемо!».

Також під час виступу Юлія Лапутіна закликала поаплодувати мужнім психологам Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення (ЦСПР) Міністерства у справах ветеранів України, які буди присутні у залі. Нагадаємо, під час часткової окупації Київської області Центр був знищений вщент внаслідок прямого влучання снаряду російського танку. Але колектив продовжував надавати населенню допомогу як під час російської окупації,  так і після звільнення містечка.

Зазначимо, що Президент України наголосив, що планує зробити особистий внесок у розвиток системи реабілітації ветеранів. Та повідомив, що передасть премію в розмірі 100 тисяч доларів США за медаль Свободи, яку йому присудив Національний конституційний центр США, на відбудову й оновлення реабілітаційного центру в Бородянці.

Після урочистого відкриття та виступів почесних гостей розпочалася панельна частина форуму. Зокрема, під час чотирьох дискусій учасники заходу обговорили питання зміни образу Захисників і Захисниць, їхній статус у суспільстві, створення системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя, феномен волонтерства в Україні.

Під час панелей форуму до учасників у режимі онлайн звернулися міністр у справах ветеранів Великої Британії Джоні Мерсер та державний секретар Міністерства у справах ветеранів Хорватії Шпіро Янович. А гостями у залі стали зовнішньополітичні радники глав держав та урядів Естонії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та Чехії.













































Related Articles