У госпіталі ветеранів війни «Лісова Поляна» відкрили тренінговий центр та відділення лікування стресасоційованих розладів

Відсьогодні у госпіталі ветеранів війни «Лісова поляна» на базі Центру ментального здоров’я запрацював тренінговий центр та нове відділення лікування стресасоційованих розладів.

Центр, який стане навчальною платформою для інших госпіталів, відкрито у рамках першого етапу реалізації Стратегії розвитку ветеранського лікувального закладу.

У відділенні    ветерани зможуть пройти лікування розладів, пов’язаних з надзвичайною психологічною напругою,  наслідками  черепно-мозкових травм, контузіями.

«Наразі в Україні не розвинута система закладів для надання спеціалізованої  допомоги ветеранам, підходи до реабілітації не є уніфікованими та часто використовуються бездоказові методики», -  зазначила головний лікар госпіталю ветеранів війни «Лісова Поляна» Ксенія Возніцина. За сприяння Центру  стандарти  такої допомоги  поширюватимуться у медичних закладах цього профілю по усій території країни.

Участь у заході взяла Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

– Дуже приємно бачити ветеранський заклад медичного профілю, який  розвивається  і шукає новітні підходи і методи лікування та реабілітації. Найефективніший метод, який тут впроваджують -  людино-орієнтований  підхід до лікування. Госпіталь намагається відійти від «пострадянщини» у ставленні до пацієнтів і облаштувати по-справжньому ефективний сучасний лікувальний простір для наших захисників. Вірю, що цей заклад стане  медичним центром світового рівня, і на його базі розроблятимуться ефективні методики лікування, які будуть впроваджуватися по всій країні, – зазначила міністр.

Вона також додала,  що  надважливим питанням залишається створення дієвих державних механізмів повернення захисників до активного життя.

 «Активний, успішний, здоровий ветеран – запорука  національної безпеки нашої країни», - підкреслила Юлія Лапутіна.

На  презентації також були присутні  заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак,  Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Посол Генрік Вілладсен, народні депутати України, представники різних ветеранських організацій.  

2019 року на базі госпіталю для ветеранів «Лісова Поляна» Міністерства охорони здоров’я  був створений Центр психічного здоров’я і реабілітації ветеранів війни.  Лікуватися у Центрі можуть військовослужбовці-учасники бойових дій,  добровольці, а також особи, що пережили полон і тортури.