портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Триває обговорення проєкту постанови КМУ, яка удосконалює механізм надання ветеранам послуг із психологічної реабілітації

опубліковано 26 квітня 2021 року 09:00

Винесений на обговорення проєкт постанови Уряду вносить зміни до порядків використання коштів державного бюджету та проведення психологічної реабілітації ветеранів війни, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів.

- Наразі в Україні понад 400 тисяч учасників бойових дій, які, повернувшись до цивільного життя, зіштовхуються з ментальними наслідками війни та потребують кваліфікованої психологічної допомоги. Сьогодення вимагає реформування ринку психологічних послуг для  ветеранів, - зазначив заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний.

З 2017 року перелік суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації формується окремо кожним районним органом соцзахисту населення, що обмежує права ветеранів вільно обирати суб’єкт надання послуг. Згідно з проєктом акта Мінветеранів формуватиме на центральному рівні Реєстр сертифікованих постачальників послуг психологічної реабілітації для ветеранів і членів їх сімей, що дасть змогу обирати такий суб’єкт для проходження психологічної реабілітації незалежно від місця проживання. 

Крім того, районні органи соцзахисту населення не мають реальної можливості здійснювати перевірку та контроль якості надання послуг із психологічної реабілітації. Формування Реєстру стане суттєвим важелем впливу на якість послуг. З цією ж метою пропонується затвердити стандарт психологічної реабілітації, який встановлюватиме комплекс норм, правил та вимог до учасників реабілітаційного процесу. Також пропонується здійснювати щоквартальний моніторинг надання послуг та щорічну оцінку їх якості.

Все це сприятиме захисту інтересів ветеранів та членів їхніх родин, а головне – дозволить здійснювати оцінку потреб, ресурсів і якості послуг, - додав заступник міністра.

Проєктом постанови також конкретизовано категорії осіб, які зможуть отримати послуги із психологічної реабілітації в рамках державної програми. Так, відповідні послуги пропонується надавати повнолітнім особам з числа членів сімей загиблих (померлих) захисників, а також забезпечити проживанням та харчуванням осіб, які супроводжують ветеранів з інвалідністю I групи, яким за висновком лікувально-профілактичного закладу необхідна постійна стороння допомога.

Крім того, приймати документи щодо отримання послуг із психологічної реабілітації зможуть уповноважені посадові особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, відповідної територіальної громади або центру надання адміністративних послуг, що має суттєво спростити процедуру звернення за відповідними послугами в умовах децентралізації.

Зауваження і пропозиції до проєкту постанови приймаються до 01 травня 2021 року.

Надіслати пропозиції можна у письмовому та/або електронному вигляді на адресу: Міністерство у справах ветеранів України, провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001 або е-mail: y.mazur@mva.gov.ua.

Контактний телефон:  (044) 281-08-31.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux