Стартував перший етап національного відбору учасників міжнародних змагань для поранених військовослужбовців та ветеранів Warrior Games (Ігри Воїнів)

22 березня 2021 року розпочався перший етап національного відбору до участі збірної України на міжнародних змаганнях Warrior Games. Зокрема, розпочинається реєстрація на відбіркові змагання Warrior Games в Україні, яка триватиме до 30 квітня.

Другий етап відбору - це безпосередньо відбіркові Національні змагання, що відбудуться 15-16 травня 2021 року у м. Києві в рамках фестивалю «Звитяга Нескорених» за підтримки Департаменту молоді і спорту м. Києва.

Загалом, 40 українських ветеранів, які пройдуть відбори, уперше виступлять на міжнародних мультиспортивних змаганнях  Warrior Games (Ігри Воїнів) в США, які пройдуть  з 8 по 23 вересня в Орландо, штат Флорида, США.

За словами міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної для України велика честь бути серед восьми країн-учасниць:

- Ми пишаємося тим, що наших захисників запросили  взяти участь  у цих визнаних світом міжнародних змаганнях для ветеранів. Сподіваюся, що ці ігри дадуть додатковий поштовх для розвитку ветеранського спорту в Україні, надихнуть наших захисників та допоможуть їм повернутися до повноцінного активного життя у  родині та  громаді. Захисники, які потраплять до національної збірної  Warrior Games, стануть прикладом для своїх побратимів та для всіх громадян України», - сказала  Юлія Лапутіна.

На її думку, ветеранський спорт може стати не лише одним з видів реабілітації. Участь у цих змаганнях сприятиме розвитку спортивної ветеранської дипломатії, як шляху до національної та міжнародної стійкості та позитивно вплине на масштабування ветеранського спортивного руху по всій Україні.


Ігри Воїнів передбачають змагання у таких видах спорту – плавання, штовхання ядра, біг, паверліфтинг, велоспорт на шосе, біг, стрільба з лука, кульова стрільба, веслування на тренажері і два командних: волейбол сидячи та баскетбол на візках.

«Фізкультурно-спортивна реабілітація є найкращим інструментом, для того, щоб ветерани, які отримали поранення, повернулись до нормального повноцінного життя. Сьогодні все керівництво міністерства, на чолі з міністром, свідоме у своїй відповідальності у цьому процесі. Ми пропонуємо обмін досвідом, який набули наші паралімпійці та своє сприяння в питаннях використання спортивної інфраструктури для успішної підготовки наших спортсменів. Я впевнений, що саме наші ветерани є найкращим взірцем для нашої молоді, а їх участь у національно-патріотичному виховані відіграє дуже важливу роль», -  заступник Міністра молоді та спорту Матвій Бідний.  

Оксана Горбач, директорка Центру стратегічних комунікацій “Стратком Україна”/координаторка Invictus Games та Warrior Games в Україні зазначила, що відповідно до правил Warrior Games учасники змагань можуть змагатися не в одному, а в п’яти видах спорту. Для участі у відборі, не потрібно мати спортивний досвід, достатньо мати бажання показати свою силу волі, відмітила координаторка.

Сергій Конюшок, Президент Федерації стронгмену України, головний тренер збірної, звернув увагу на принципову відмінність Warrior Games від інших ветеранських змагань: «Вага спортивного результату у загальній оцінці учасника – 50%. Таким  чином, висока спортивна форма і готовність до змагань є ключовою вимогою відбору. Ми очікуємо справжню боротьбу на етапі Національного відбору, який пройде 15-16 травня у Києві», - сказав головний тренер збірної.

Тарас Чмут, директор Благодійного фонду “Повернись живим” відмітив, що Warrior Games мають не тільки цю відмінність від Ігор Нескорених.

 «В першу чергу це стосується критеріїв відбору: вага  реабілітаційного ефекту складає  30% у загальній оцінці кандидата, а мотивація та спортивна етика по 10%», - розкрив комплексну оцінку член Організаційного комітету.

«Фонд буде контролювати весь процес відбору, щоб він був неупереджений і незаангажований. Наша мета - щоб в команду потрапили найдостойніші.  Запрошуємо всіх учасників заходити на сайт Warrior Games, реєструватися і показувати хороші результати», - підсумував Тарас Чмут.

Україна вперше в історії візьме участь у міжнародних змаганнях Warrior Games (Ігри Воїнів). Це стало можливим завдяки активній роботі організаційного комітету Ігор Нескорених і взаємодії із міжнародним фондом Warrior Games.

Джефф Лернер, менеджер Warrior Games, асистент секретаря армії США, привітав Україну з приєднанням до міжнародної родини Ігор Воїнів. «Наші змагання відбуваються щорічно.  Warrior Games є місцем, де міжнародні команди показують свою нескореність духу, відданість спорту і надихають нас своїм прикладом»,  - сказав він і зазначив, Ігри Воїнів чекають українську збірну в Орландо США у вересні 2021.

Марша Гонзалес, керівниця програми Поранених воїнів США у Повітряних силах США, відмітила, що  Військово-повітряні сили США мають довгу історію стосунків з українськими ветеранами.

 «У лютому 2020 року ми приїздили в Україну і мали честь працювати з українськими ветеранами, ділитися своїм досвідом і бути менторами, - сказала вона, - Тому для нас було дуже природно, що військово-повітряні сили США стануть менторами української збірною в Орландо, на Іграх Воїнів. Наше завдання, як менторів, щоб досвід участі у цих змаганнях для української збірної був максимально яскравим  та незабутнім. Чекаємо українську збірну у Орландо у вересні цього року!». 

Додатково: 

Warrior Games – це адаптивні змагання для військовослужбовців та ветеранів і ветеранок, які отримали поранення, були травмовані або захворіли, виконуючи свої службові обов’язки. Міністерство оборони США організовує цей захід вже восьмий рік поспіль. Цього року він проходитиме з 8 по 23 вересня в Орландо, штат Флорида, США.

Серед учасниць – команди з  восьми країн світу: США, України, Австралії, Канади, Великобританії, Данії, Нідерландів та Грузії. Залучення України до Warrior Games стало результатом успішних перемовин за участі Організаційного комітету Ігор Нескорених в Україні та збірної України на Іграх Нескорених у Гаазі, які велись з 2019 року. Цей крок сприятиме розширено можливості спортивної реабілітації українських ветеранів.

До складу української команди увійдуть представники Національної збірної України Ігор Нескорених, а також ветерани та ветеранки, які пройдуть національний відбір.

Відбір  кандидатів на участь у Warrior Games пройде в межах національних змагань для всіх ветеранів та ветеранок  з травмами та пораненнями на фестивалі «Звитяга нескорених», який відбудеться 14-16 травня 2021 року у Києві.  

Для обрання учасників збірної буде створена відбіркова комісія за участі представників Міністерства у справах ветеранів, відомств сектору безпеки і оборони, добровольчих формувань та громадських організацій. Результати відбору буде оголошено на відкритій пресконференції.

Потрапити до збірної України та виступити на Warrior Games 2021 мають можливість ветерани та діючі військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, Служби безпеки України, а також добровольчих формувань, які отримали поранення, були травмовані чи захворіли під час або внаслідок виконання службових обов’язків в зоні бойових дій ООС або в ході миротворчих операцій за участю України з 1991 року.

Детальна інформація про змагання, умови участі, графік відбору, можливість зареєструватися на участі -  на офіційному вебсайті Warrior Games

Організатори відбору: Міністерство у справах ветеранів України, БО «СтратКом УА», ГО «Ігри Інвіктус Україна», Федерація стронгмену України, БО «Повернись Живим».

Related Articles