Руслан Кучук: Усі військовослужбовці, які виконували бойові завдання при участі в російсько-українській війні, мають право на статус УБД

Українські військовослужбовці, які стали на захист нашої держави з дня повномасштабної російської збройної агресії та виконували бойові завдання, мають право отримати статус учасника бойових дій (УБД) з відповідними соціальними гарантіями.

Про це в ефірі “Громадського радіо” повідомив заступник директора Департаменту соціального захисту – начальник відділу з надання статусів Мінветеранів Руслан Кучук.

Для отримання статусу УБД необхідно звернутися з рапортом до командира військової частини з метою оформлення та направлення документів на розгляд відповідної комісії, утвореної державним органом (Міноборони, МВС, Нацгвардія, СБУ тощо), у підпорядкуванні якого перебувала військова частина військовослужбовця, розповів експерт.

Після розгляду документів, комісія надсилає до військової частини рішення про надання статусу УБД і командир видає військовослужбовцю відповідне посвідчення.

У разі, якщо військовослужбовець був демобілізований, йому слід звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) за місцем свого проживання із відповідною заявою. І вже ТЦК та СП формує та направляє пакет документів на розгляд відповідної комісії.

“Військовослужбовець може і самостійно звернутися до комісії щодо надання статусу УБД, проте не кожен знає, до якої саме слід звертатися, адже лише при Міноборони створено 21 комісію з надання статусів. Тому задля запобігання втрати документів рекомендую звертатися до ТЦК та СП, або до командиру своєї військової частини. На сьогоднішній день всі комісії працюють, йде розгляд документів та приймаються рішення”, – зазначив Руслан Кучук.

“У разі виникнення непорозумінь, військовослужбовець може звернутися безпосередньо на телефонну «гарячу лінію» Кабінету Міністрів України, Міноборони або іншого “силового“ відомства з викладенням ситуації, що склалася. Або звернутися до Мінветеранів – обов'язково розглянемо, перенаправимо звернення до відповідного відомства”, – наголосив представник Мінветеранів Руслан Кучук.