Представники Мінветеранів взяли участь у відкритті меморіальних дошок Герою України – “кіборгу” Івану Зубкову та Захисникам-добровольцям

У п'ятницю, 9 червня, у Києві відкрито меморіальні дошки українським Воїнам, які загинули у бою проти російських окупантів, захищаючи незалежність і територіальну цілісність України.    

Так, на фасаді головного корпусу Національного університету “Києво-Могилянська академія” урочисто відкрито меморіальну дошку Івану Зубкову – українському Захиснику, “кіборгу”-оборонцю Донецького аеропорту, Герою України.

Старший лейтенант Іван Зубков за позивним "Краб" безпосередньо брав участь у проведенні штурмових дій по деблокуванню українських підрозділів, які обороняли летовище. Вміло керував боєм, в найскладніші моменти викликаючи вогонь артилерії на себе. Був поранений, але залишився у новому терміналі зі своїми бійцями.

20 січня 2015 року, особисто прикривши відхід підрозділу, Іван загинув в результаті підриву російськими бойовиками терміналу аеропорту.

Вшанувати пам'ять мужнього українського Воїна, людини, яка віддала своє життя за нашу країну і нашу свободу, зібралися директор Департаменту громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Мінветеранів Максим Кушнір, начальник відділу меморіальної роботи та з питань державних нагород Світлана Строкач, представники Міноборони, ветеранської спільноти, військовослужбовці, викладачі та керівництво “Києво-Могилянської академії”.

“Українські Захисники і Захисниці – справжній взірець патріотизму та любові до рідної землі. Наші Воїни – справжні Герої, цвіт української нації. Сьогодні ми не просто відкриваємо меморіальні дошки, а й зобов’язуємося передати пам'ять про Героїв нащадкам. Щоб вони не забували, що в нашій країні завжди були і будуть люди, готові боротися за нашу свободу і незалежність. І такі люди живуть серед нас, ходять з нами одними вулицями, сидять за однією партою в школі. Дякую справжнім за силу, волю, гідність, віру в Україну та в нашу перемогу”, – зазначив Максим Кушнір під час покладання квітів до меморіальної дошки Герою України Івану Зубкову.

Похований Іван Зубков у рідному місті Деражня Хмельницької області. Указом Президента України Івану Зубкову посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

Також за участі представників Мінветеранів на стіні будівлі київської гімназії біотехнологій №177 відкрито меморіальні дошки Андрію Жованіку – добровольцю ДУК “Правий сектор”, який боронив Україну з 2014 року та брав участь у звільнені Київщини, Чернігівщини, Харківщини, Донеччини на посаді командира роти однієї з тактичних груп Сил спеціальних операцій Збройних Сил України; Дмитру Сергеєву – добровольцю, командиру взводу 130 батальйону 112 бригади Сил Територіальної оборони ЗСУ; Сергію Малишку – солдату 54 ОМБр Сухопутних військ ЗСУ.

Вічна пам’ять і слава Захисникам і Захисницям України!