портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Під час робочої поїздки на Донеччину Юлія Лапутіна розповіла про створення дієвої системи медичної та психологічної реабілітації Захисників

опубліковано 22 лютого 2022 року 13:35

Один із пріоритетних напрямів Міністерства у справах ветеранів України на 2022 рік, визначений керівництвом держави, – створення нової й дієвої системи психологічної та медичної реабілітації ветеранів.

На цьому наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна у Краматорську під час наради щодо функціонування «Обласного госпіталю для ветеранів війни м. Святогірська» в рамках робочої поїздки до Донецької області.

Заклад щороку надає стаціонарну допомогу близько 2500 – 2700 ветеранам. Починаючи з 2015 року тут розпочато лікувально-реабілітаційну допомогу учасникам бойових дій російсько-української війни та проліковано майже 2500 учасників АТО/ООС.

«На минулому тижні ми звітували перед Президентом про виконання програм у 2021 році та щодо планів на цей рік. Президент виділив три пріоритети для Мінветеранів: житло, ветеранське підприємництво та реабілітація. Наразі Міністерство працює над створенням дієвої системи загальнодержавної психологічної та медичної реабілітації ветеранів. Адже за 30 років її так і не було побудовано», – зазначила міністр у справах ветеранів України.

Юлія Лапутіна наголосила, що за ініціативою Президента України у всіх областях до 2023 року будуть створені сучасні реабілітаційні центри, де надаватимуть послуги військовослужбовцям і ветеранам.

«Прем’єр-міністр провів зустріч з нами усіма – Мінветеранів, Мінохорони здоров'я, Мінсоцполітики, НСЗУ, за участі уповноваженого з гуманітарних питань Офісу Президента, і дав доручення промоніторити ефективність діяльності, стан кожного реабілітаційного центру. І вибудувати єдину модель, в яку імплементувати ветеранів, – сказала Юлія Лапутіна. – Наразі Міністерство розробляє механізм, який дозволить зібрати кращі практики, напрацьовані у всіх відомствах та на місцях, а також міжнародний досвід, і перетворити їх на сучасну державну систему».

Під час наради очільниця Мінветеранів також зазначила про глобальну зміну підходів, що стосуються роботи з українськими Захисниками і Захисницями, які повертаються з фронту.

Нагадаємо, на нараді щодо реалізації програм з реабілітаційної допомоги у 2022 році Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголошував на тому, що система реабілітації в Україні має стати доступною для кожного громадянина, а комплексний підхід до надання всіх видів реабілітаційної допомоги є головною складовою у питанні реформування програм реабілітаційної допомоги.

Довідково. У 2022 році видатки на психологічну реабілітація учасників АТО/ООС у Донецькій області становлять 4,066 мільйонів гривень, що дасть змогу надати відповідні послуги 268 особам. 

Станом на 1 лютого 2022 року в органах соціального захисту населення Донецької області зареєстровано 19 115 учасників антитерористичної операції: 18 109 учасників бойових дій, 8 осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи, 115 особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи, 249 осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи, 634 учасники війни, 225 члени сімей загиблих (з них – 126 родин загиблих/померлих учасників бойових дій з числа учасників АТО/ООС).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux