Перші Захисники вже придбали власне житло на умовах доступної іпотеки через єОселя

Міністерство у справах ветеранів України спільно з Мінекономіки та Укрфінжитлом продовжує працювати над розширенням можливостей забезпечення житлом ветеранів, які наразі боронять Україну. Зокрема, з 1 серпня стала доступною програма єОселя  для ветеранів війни та членів їхніх сімей, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

Зазначені категорії осіб мають можливість отримати іпотеку під мінімальні відсотки на придбання власного житла. Це стало можливим завдяки удосконаленню механізму надання доступного іпотечного кредитування, що був розроблений за активної участі фахівців Мінветеранів на виконання доручення Прем'єр-міністра України.

Першим, хто отримав іпотеку на пільгових умовах з категорії ветеранів, став військовий звʼязківець, який з 2016 року захищає Україну від російського агресора. Вони з дружиною придбали двокімнатну квартиру у місті Буча Київської області. Кредит під 7% річних на 20 років родині видав Укргазбанк.

Також іпотеку на вигідних умовах отримав в Ощадбанку учасник бойових дій - військовослужбовець Збройних Сил України. Захисник давно мріяв про власне житло для родини і завдяки програмі єОселя придбав простору двокімнатну квартиру в рідному Івано-Франківську.

Як зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час VI Міжнародного ветеранського форуму “Україна. Захисники. Майбутнє.”, єОселя – один з ключових елементів нової ветеранської політики. “Держава вже зараз, не чекаючи завершення війни, формує нову ветеранську політику і доступне житло є одним з ключових пріоритетів”, – наголосив він.

“Завдяки плідній співпраці Мінветеранів з Мінекономіки та Уряду, ми поступово вирішуємо це питання. Продовжуємо працювати над впровадженням програми компенсації пільгової іпотеки для ветеранів війни, які наразі боронять Україну. Мова йде про державну підтримку у вигляді компенсації 7% річних. Ветеран війни в межах програми буде сплачувати тіло кредиту, – зазначила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Подати заявку для участі в єОселі можна лише в мобільному застосунку Дія. На сьогодні 339 заявок подано від ветеранів війни.

Загалом від початку роботи єОселі, з жовтня минулого року, видано 3181 іпотечний кредит на майже 4,5 млрд грн.

Нагадаємо, за сприяння Мінветеранів Уряд 4 липня 2023 року удосконалив механізм забезпечення житлом на умовах доступного іпотечного кредитування для ветеранів війни та членів сімей загиблих Захисників. Відповідні зміни внесено до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” доступного іпотечного кредитування громадян України.