Олександр Порхун: «Триває робота над розробкою ефективної системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя»

29 квітня 2021 року перший заступник міністра  у справах ветеранів України Олександр Порхун побував з робочою поїздкою в Закарпатській області.

Під час брифінгу в пресцентр ОДА Олександр Порхун розповів пріоритети міністерства і  наявні програми реабілітації та реадаптації ветеранів, членів їхніх сімей та членів родин загиблих.

«Формування ефективної державної ветеранської політики  - реабілітації та повернення ветеранів  до життя в соціумі – стало  новим пріоритетом  держави. Відновлення та повноцінне життя. Пам’ять та повага, Реінтеграція в суспільство  - завдання, що  внесені до Плану дій Уряду на 2021 рік», - зазначив Олександр Порхун.

Він також додав, що реалізація цих пріоритетів здійснюється на основі  вивчення кращих світових практик  щодо повернення військових до життя в суспільстві, їх реабілітації та  реінтеграції у родину та громади.

«Ветерани – активні представники українського суспільства, які  стали на захист країни у найважчі часи й сьогодні є прикладом мужності та  взірцем патріотизму. І формуємо політику так, щоб ветерани мали не лише пільги та соціальне забезпечення, а мали можливість бути активними представниками у своїх громадах,  розвиватися і будувати власну справу», - зазначив перший  заступник міністра.  

Олександр Порхун розповів, що  нині  створена  Міжвідомча робоча група з питань розробки та впровадження системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, до якої залучені відповідні фахівці, триває активна  взаємодія з навчальними закладами щодо професійного навчання, перепідготовки ветеранів.

- Ми  використовуємо комплексний підхід. Залучаємо до діалогу представників Міноборони, МВС та Національної гвардії та міжнародних експертів. Планується, що система переходу з військової служби передбачатиме завчасну професійну адаптацію захисників до цивільних професій з майбутнім працевлаштуванням. За пів року до звільнення зі служби  ми розпочнемо налагоджувати контакт з військовим, допоможемо обрати напрям, яким він буде займатися після демобілізації, та розпочнемо  адаптовувати його до умов мирного життя. Наразі фахівці Мінветеранів прописують цей механізм. Щомісяця  проводимо міжвідомчі панельні дискусії з цих питань. Плануємо долучити до цього процесу також Міносвіти та МОЗ, — зазначив Олександр Порхун.

Крім того, за його словами Мінветеранів співпрацює та обмінюється досвідом у цьому питанні з представниками уряду США та Великобританії, в яких є діючі успішні програми переходу з військової кар’єри до цивільної.

Заступник міністра підкреслив, що реалізація цього проєкту дозволить підтримати воїнів на перехідному 

етапі та після повернення додому, підвищить рівень працевлаштування, забезпечить формування позитивного образу ветерана у суспільстві та підвищить престиж військової служби.

У свою чергу, начальник Закарпатського відділу Мінветеранів Іван Балашов розповів про конкретні напрямки, які реалізуються в області з перенавчання учасників бойових дій. Зокрема мова йшла про перенавчання ветеранів на нові спеціальності в рамках підписаної угоди з Ужгородським центром професійної освіти та про успішну співпрацю міністерства з проєктом Норвегія-Україна.