портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Над Сєвєродонецьком та Попасною майорить український прапор

опубліковано 22 липня 2020 року 08:31


У липні сили сектору “А” розпочали операцію з визволення Лисичансько-Сєвєродонецької агломерації.

“...Ще вчора ми заходили в Рубіжне, а сьогодні вже в Сєвєродонецьк. Заходили вже, в принципі, без бою. Сепаратисти вночі пішли з міста. Особливих боїв не було, там пару пострілів… Найбільший бій, який був, і найважчий - це був на в'їзді в Сєвєродонецьк, на розвилці, на мосту. Його підірвали повністю. Потім невелика наша група людей разом із есбеушниками і вояками увійшла до Сєвєродонецька, а особисто я поїхав з хлопцями до Лисичанська” - загадує воїн “Хаскі”, батальйон “Чернігів”, про звільнення Сєвєродонецька.

22 липня підрозділи Національної гвардії України, Збройних сил України та добровольчих батальйонів атакували збройні формування “ЛНР” з двох боків. У другій половині дня дві колони сил АТО – одна з боку Старої Краснянки, а друга з Варварівки – увійшли в Сєвєродонецьк. Під час короткої, але запеклої перестрілки із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів, важкої бронетехніки і авіації українські війська визволили місто. 

Водночас, у  другій половині липня 2014 року сили АТО розгорнули операції, мета яких полягала у визволенні промислових міст Луганської області. У Бахмуті (Артемівську) батальйону “Донбас” поставили завдання взяти під контроль Попасну. Всього було три штурми міста, і лише третій – вдалий. Першого разу, коли сили АТО намагалися зайти в Попасну з півдня та півночі, українські вояки потрапили у засідку і зазнали втрат. Другий бій також був із жертвами, і довелося відступити. Ситуація змінилася 22 липня, коли українська артилерія завдала потужного удару по укріпленнях терористів, крім вогневих точок у житлових будинках. Того дня сили АТО зайшли в Попасну без бою.

“Третій штурм у нас був вдалим, бо працювали уже з артилерією нашою з ЗСУ... Коригував вогонь артилерії ЗСУ командир нашого підрозділу першої штурмової роти – позивний “Тур”. Коригування проходило в такому режимі. Хлопці по мобільному: “Хлопці, 50 метрів ліворуч, 10 метрів праворуч”. Артилерія відпрацювала по блокпостах і ми почали заходити в Попасну. Там дуже швидко. Вони оборону не намагалися тримати, всі тікали із міста. Деякі не встигли, в окопах залишились.

У Попасній, коли ми вже проводили зачистку міста, дуже багато людей із підвалів подіставали. Вони там сиділи між другим невдалим штурмом і третім. Десь тиждень працювала артилерія: як наша по їхній стороні, так і їхня...” - Володимир, боєць батальйону “Донбас”.

Шануємо воїнів, які мужньо боролися за звільнення українських міст,  бережемо пам'ять про тих, хто у  боротьбі віддав своє життя.

Пам’ятаємо про те, що зупинити збройний наступ на всю територію нашої держави вдалося лише завдяки консолідації українського народу проти ворога.

Інформацію підготовано за матеріалами Українського інституту національної пам’яті.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux