Національний та регіональний виміри: презентація Паспорту безпеки України 2019

Підвищення ефективності прийняття рішень на місцевому та національному рівнях шляхом підвищення обізнаності про регіональні ризики та загрози безпеці України – головна мета дослідження «Паспорт безпеки України 2019», презентація якого відбулась під час засідання круглого столу на тему «Паспорт безпеки України 2019: національний та регіональний виміри».

На початку заходу із вступними промовами виступили директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко, керівниця проєктів Центру інформації та документації НАТО Світлана Ротаєнко, заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко.

Олексій Ілляшенко підкреслив практичне значення проекту «Паспорт безпеки України 2019», результати досліджень якого використовуються у діяльності органів влади для запобігання безпековим загрозам. 


Фахівці НІСД Валерій Кравченко та Олександра Давимука, а також перший заступник директора ЦМБ Андрій Каракуц презентували результати дослідження, яке проводилось у червні-жовтні 2019 року 6-и областях України та ознайомили учасників круглого столу з основними проблемами та викликами, які визначають специфіку регіонів і формують комплексний характер національного безпекового простору. Крім того була презентована система індикаторів, розроблена авторами проєкту, що визначає комплексний стан безпеки у відповідних регіонах України.

Після презентації результатів дослідження серед учасників відбулася дискусія, до якої долучились представники органів державної влади, правоохоронних структур, академічного середовища та громадських організацій, зокрема, представники Офісу Президента України, Міністерства оборони України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Урядового офісу європейської та євроатлантичної інтеграції, Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної академії СБУ тощо.

__

Довідково:

Проєкт «Паспорт безпеки України» реалізується з 2017 року Національним інститутом стратегічних досліджень України (НІСДУ) і громадською організацією «Центр міжнародної безпеки» (ЦМБ) у співпраці з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України,  Укртелерадіопресінститутом та за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Метою проєкту є вивчення безпекової ситуації в різних регіонах України, створення на основі отриманої інформації карти ризиків для кожного з них та напрацювання рекомендацій щодо адекватної відповіді на актуальні загрози.