Мінветеранів сприятиме впровадженню в Україні фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів, – Юлія Лапутіна

На цьому наголосила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час робочої зустрічі з Валерієм Сушкевичем – Президентом Національного комітету спорту інвалідів України.

Сторони обговорили підсумки навчально-тренувальних зборів Національної збірної України Invictus Games 2023. Нагадаємо, вони проводились впродовж двох тижнів на Львівщині за організаційної підтримки Мінветеранів та сприяння Мінмолодьспорту, Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю “Інваспорт”.

Юлія Лапутіна зазначила, що завдяки таким зборам Мінветеранів визначить наступні кроки щодо підготовки ветеранів до участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах, а також вивчатиме аспекти підготовки кваліфікованих фахівців у сфері фізичної культури і спорту в частині особливостей роботи з ветеранами війни. Одним із важливих механізмів реалізації окреслених напрямків є популяризація спорту як ефективного інструменту реабілітації та соціальної інтеграції ветеранів війни, їхніх родин.  

Мінветеранів також працює і над впровадженням нового формату надання послуг із фізкультурно-спортивної реабілітації. Експериментальний проєкт планується запустити на базі нового Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації на Київщині, який наразі відбудовує міністерство.

“У всіх реабілітаційних закладах має бути відповідна інфраструктура з точки зору безбарʼєрності. Мінветаранів сприятиме впровадженню проєктів, які передбачають фізкультурно-спортивну реабілітацію. Маємо залучати ветеранів та членів їхніх сімей до занять оздоровчою руховою активністю та здорового способу життя”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Своєю чергою Валерій Сушкевич зазначив про можливість ветеранів, які отримали важкі травми на війні,  отримати якісні послуги фізично-спортивної реабілітації у сучасних українських закладах із застосуванням найкращого світового досвіду. Він готовий долучитися до розробки відповідних нормативно-правових документів для реалізації цього напряму.

  

“Мультидисциплінарні команди у таких закладах забезпечують потужний результат і повертають людину до життя. Маємо велике сподівання на подальшу співпрацю з Мінветеранів”, – наголосив Президент Національного комітету спорту інвалідів України.