Мінветеранів співпрацює з американськими вченими для вдосконалення системи реабілітації Захисників

Заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний взяв участь у робочій нараді з представниками ГО «Девелопмент Фаундейшн» і Веслеєнського університету (США). Обговорили результати масштабного дослідження, нещодавно проведеного американськими науковцями щодо успішного терапевтичного впливу фізичних вправ на осіб, які потребують психологічної підтримки.

Дослідження проведено в межах проекту «Відновлення – Донбас» - Vitality project Donbas, який реалізовується з березня минулого року громадською організацією «Девелопмент Фаундейшн» у співпраці з Веслеєнським Університетом в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Нідерландів. Мета проекту – впровадити нові техніки і методи психологічної реабілітації для допомоги ветеранам АТО/ООС та громадам Донецької, Луганської областей з особливим акцентом на мешканців територій впродовж “лінії зіткнення”.

 «Пілотний проект дав результати. Ми побачили покращення стану ветеранів, які проходили тілесно орієнтовану терапію. Наступний крок – дослідити найбільш успішні практики та імплементувати їх у державну систему реабілітації Захисників. Саме для цього ми вивчаємо міжнародний досвід і активно співпрацюємо з нашими партнерами», - зазначив Ігор Безкаравайний.

Довідково: Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Нагадуємо, що згідно з Указом Президента №342/2020, до 2022 року планується створення реабілітаційних центрів для ветеранів і військовослужбовців в усіх регіонах України.