портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Мінветеранів розробляє цілісну систему переходу від військової кар’єри до цивільного життя з урахуванням потреб ветеранів

опубліковано 29 квітня 2021 року 13:55

28 квітня у Києві відбувся міжнародний круглий стіл «Імплементація в українську систему реабілітації соматичної і психосоматичної методики для вироблення стійкості до стресу екскомбатантів АТО/ООС, ВПО та мешканців східної України». Захід організовано Development Foundation NGO в підсумку проєкту «Відновлення Донбас» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) за фінансової підтримки уряду Королівства Нідерландів.

У круглому столі взяли участь заступники міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний та Володимир Левчук, посадовці США та Євросоюзу, представники профільних міністерств, які відповідальні за психосоціальну реінтеграцію ветеранів та постраждалого від збройного конфлікту населення на сході України, представники міжнародних та українських гуманітарних місій та організацій, науковці з України та закордону, що працюють у тематиці опірності до стресу.

Під час заходу презентовано компоненти загальнодержавної системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя, зокрема - психологічні засоби відновлення, застосовані у проєкті «Відновлення Донбас».

Ігор Безкаравайний розповів про плани Міністерства створити цілісну систему, в якій будуть скоординовані дії різних органів влади, відомств та інших зацікавлених сторін.

«Система має бути цілісна, має враховувати потреби ветеранів, або діючих військовослужбовців, які звільняться найближчим часом. Вона має враховувати потреби людини в даний період її життя, і яким чином зробити так, щоб ці потреби були задовільнені. Тобто, системний підхід і комплексне вирішення проблем», - зазначив Ігор Безкаравайний.

Окремо він наголосив на важливості у цій системі компоненту психологічної підтримки, як ефективної реабілітації ветеранів, та навів приклад з власного досвіду, коли, будучи військовослужбовцем, отримав важке порання, та мав прийняти той факт, що життя докорінно зміниться. Це – й психологічна допомога, фізична реабілітація та підготовка до життя з протезом, зміна професії тощо.

«Система психосоціальної підтримки відіграватиме  вагому роль в цьому проєкті. І застосовані будуть методи, які науково доведені, ефективні, вимірювані», - підкреслив Ігор Безкаравайний. 

У свою чергу заступник міністра МВС Тетяна Ковальчук під час круглого столу зазначила, що кожен ветеран, військовослужбовець має бути повністю інтегрованим в суспільство та отримувати якісну підтримку. З цією метою був підписаний меморандум між Мінветеранів, МВС, Міноборони та МОЗ.

Представник Женевського офісу ВООЗ Фамі Ханна на круглому столі розповів про глобальний погляд на психічне здоров’я та психосоціальні аспекти екскомбатантів та ВПО. Зокрема, він підкреслив важливость психосоціальної підтримки людей в громадах, які проживають в безпосередній близькості до військових дій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux