Мінветеранів розробило проєкт, який допоможе державі ефективніше захищати права Православної церкви України та її вірян в тимчасово окупованому Криму

Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України задля захисту релігійної громади Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) від незаконних дій, переслідування та утисків з боку окупаційної влади підготовлено проєкт постанови Верховної Ради України «Про надання Кабінету Міністрів України повноваження щодо управління частиною майнового комплексу Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги».

Цей акт індивідуальної дії покликаний сприяти більш ефективному захисту державою права релігійної громади Української православної церкви (Православної церкви України (далі - ПЦУ) на свободу віросповідання.

Акт розроблено спільно з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим .

Нагадаємо, протягом шести років  триваючої тимчасової окупації органи окупаційної адміністрації РФ на Кримському півострові системно працюють на позбавлення релігійної громади Української православної церкви (Православної церкви України) (далі - ПЦУ) можливостей для задоволення своїх релігійних потреб. Послідовно реалізується політика спрямована на знищення храмів ПЦУ.

Зауважимо, що Кримська єпархія ПЦУ єдина з релігійних громад на півострові відмовилась від «перереєстрації» релігійної організації відповідно до вимог законодавства Російської Федерації. Це, в свою чергу, стало однією з причин переслідування священнослужителів і вірян ПЦУ.

Факт неправомірних вимог до «перереєстрації», порушення майнових прав і переслідування громади ПЦУ на Кримському півострові зафіксовано, зокрема, в проекті резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)», що був схвалений на засіданні Третього комітету Генеральної Асамблеї ООН (далі – ГА ООН) 14 листопада 2019 року. Факти порушень прав релігійних спільнот, зокрема громади ПЦУ, на Кримському півострові було відображено в низці попередніх тематичних резолюцій ГА ООН від 19.12.2016 № 71/205, від 19.12.2017 № 72/190 та від 22.12.2018 № 73/194. Також у грудні цього року до Конгресу США було внесено законопроект щодо підтримки свободи віросповідання на території України, в якому засуджуються утиски Росії вірян, які мешкають на території тимчасово окупованих Луганської, Донецької областей, а також АР Крим та м.Севастополь, зокрема і релігійної громади ПЦУ.

Порушення окупуючою державою міжнародного права у сфері релігійної свободи призвело до катастрофічного скорочення кількості церков та священнослужителів Кримської єпархії ПЦУ. До окупації на Кримському півострові налічувалось 48 релігійних громад (парафії, місії, братства, монастир), наразі залишилось - 7. А з 23 священнослужителів на півострові продовжують свою роботу лише 4.

Кримська єпархія Української православної церкви вже шість років перебуває в судових процесах як на тимчасово окупованій територія та в РФ,  так і в Європейському суді з прав людини, намагаючись захистити право своїх вірян відвідувати українську церкву і молитися українською мовою.

Мінветеранів в межах компетенції продовжує здійснювати моніторинг порушень прав людини на тимчасово окупованій території і робитиме все можливе для їх захисту.

Мінветеранів також вкотре закликає міжнародну спільноту вживати і надалі системні консолідовані кроки для посилення тиску на Російську Федерацію через порушення нею положень міжнародного права, яке захищає право на сповідання віри, здійснення релігійних обрядів і захисту від дискримінації, а також право віруючих на участь в релігійних обрядах та демонстрацію своїх релігійних поглядів.