Мінветеранів провело перше засідання Міжвідомчої робочої групи з питань розроблення системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя

У четвер, 21 липня, у Міністерстві у справах ветеранів України відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи з питань розроблення та впровадження системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя.

Участь у засіданні взяла міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, заступники міністра, представники Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства економіки, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Міністерства юстиції, Міністерства розвитку громад і територій.                                

Юлія Лапутіна зауважила, що на рівні керівництва Уряду є глибоке розуміння важливості розробки та впровадження системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Саме тому Постановою Кабміну №1190 від 17 листопада 2021 року була утворена Міжвідомча робоча група. 

Під час засідання міністр розповіла присутнім про нову державну політику ветеранського розвитку, а також про ідеї створення системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя як інституційної реформи на шляху дотримання стандартів НАТО.

«Нова державна політика ветеранського розвитку має такі основні складові:  безпекову, економічну, соціальну, міжнародну, – сказала Юлія Лапутіна. –  На жаль, за 30 років Незалежності України ніхто не прораховував, скільки ветеранів та яким чином мають інтегруватися до цивільного життя після служби, та який внесок вони можуть зробити в економіку країни. Тому зараз ми маємо започаткувати людиноцентричний підхід до наших Захисників і Захисниць, який існує в усіх арміях НАТО. Після перемоги ми матимемо близько мільйона демобілізованих Захисників і Захисниць, і вже зараз маємо підготувати для них якісні умови соціалізації та інтеграції у мирному житті».

Міністр наголосила, що після перемоги ветерани мають стати «воїнами відновлення» та підіймати економіку країни.

«Військовослужбовець має отримувати  таку підтримку, яка дозволятиме йому завжди бути в строю. А ветеран, який йде зі служби, – бути готовим повернутися у будь-який момент, тому що військова загроза в Україні не зникне ніколи. Тобто, «Захисники» завжди можуть стати «воїнами відновлення», і навпаки», – зазначила Юлія Лапутіна.  

Міністр підкреслила, що, у той час, коли всі сили сектору безпеки і оборони  спрямовані на здобуття перемоги на військовому фронті, Мінветеранів поставило на меті підготувати підґрунтя для того, щоб після перемоги запрацював механізм переходу з військової кар’єри до цивільного життя.

«Коли держава зможе повернути своїх Захисників у мирне життя – відновити їхнє фізичне, ментальне здоров’я, інтегрувати в економіку – після перемоги вона отримає додатковий потенціал для економічного розвитку як громад, так і всієї країни, – зазначила Юлія Лапутіна. – Створення системи переходу – це інституційна реформа, запроваджуючи яку ми стаємо на крок ближче до натівських стандартів. Але це в першу чергу про національну стійкість, бо наш військовий, його підтримка – це внесок в національну безпеку. Впевнена, що разом ми реалізуємо реформу, яка забезпечить гідне повернення ветеранів до мирного життя».

Заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита представила присутнім проєкт системи переходу Захисників і Захисниць від військової кар’єри до цивільного життя в умовах реформування державної ветеранської політики в Україні. Вона підкреслила, що система має багато складових, серед яких – соціальна та медична підтримка, допомога у здобутті перекваліфікації.

«Місія сучасної системи полягає в супроводі військовослужбовця на державному рівні вже за рік до його звільнення, – зазначила Тетяна Калита. – Цінності проєкту системи переходу – це швидкість і гнучкість, партнерство і довіра, компетентність та ефективність. Основні наші завдання – це скоординувати діяльність сектору безпеки і оборони та відповідних міністерств, щоб створити умови для швидкої та якісної адаптації та  інтеграції військових і ветеранів».

Тетяна Калита розповіла про етапи системи переходу, які включають роботу із Захисниками та Захисницями, які ще служать (перший етап), отримання статусу ветерана військової служби або учасника бойових дій (другий етап) та надання відповідних соціальних гарантій (третій етап).

Також заступниця міністра у справах ветеранів України продемонструвала бізнес-логіку процесів системи переходу, яка передбачає максимальну цифровізацію всіх процесів, що відповідатиме вимогам безпеки та захисту персональних даних.

За результатами наради представники Міжвідомчої робочої групи домовилися про активну роботу над створенням системи переходу, який включатиме, зокрема, унормування нормативно-правових актів, осучаснення соціальних гарантій та можливостей, цифровізацію послуг для ветеранів.

Наступне засідання Міжвідомчої комісії відбудеться у серпні.