Мінветеранів ініціювало обговорення заходів щодо підтримки захисників України та їхніх сімей під час пандемії COVID-19

30 вересня заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко провів онлайн-засідання Оперативного штабу з питань координації надання допомоги під час пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Мова йшла про вжиття заходів щодо мінімізування негативного впливу на ветеранську спільноту через можливі карантинні обмеження. Зокрема - запровадження обов’язкової вакцинації, підтримки ветеранського підприємництва, координації спільних дій на випадок локдауну щодо посилення допомоги найбільш вразливим категоріям – захисникам України, які отримали інвалідність внаслідок війни та членам сімей загиблих воїнів.

У нараді взяли участь представники державних органів влади і місцевого самоврядування, госпіталів ветеранів війни, ветеранських громадських організацій, міжнародних організацій.

«Ті проблеми, які пов’язані з карантинними обмеженнями через пандемію COVID-19, стосуються всіх сфер діяльності нашого суспільства, зокрема й наших ветеранів, членів їхніх сімей та родин загиблих. Ми всі маємо об’єднатися для надання допомоги одне одному незалежно від функцій та завдання наших міністерств», – наголосив Олексій Ілляшенко.

Заступник міністра закликав керівників департаментів охорони здоров'я при ОДА об’єднати зусилля з представниками Мінветеранів у регіонах та запровадити додаткові контакти для звернень ветеранів війни та родин загиблих воїнів задля оперативного вирішення їх питань.

Представник Міністерства  охорони здоров’я України Павло Поламарчук, надав роз’яснення стосовно важливості проведення обов’язкової вакцинації в Україні, процедури видачі та дії COVID-сертифікатів, щодо обмежувальних протиепідемічних заходів та інших актуальних питань.

Голова ГО «Асоціація підприємців ветеранів АТО» Сергій Позняк поінформував учасників про поточну ситуацію серед спільноти ветеранів-підприємців. За його словами, люди вкрай стурбовані можливим запровадженням обмежувальних заходів щодо роботи бізнесу через загострення епідемічної ситуації в країні. Адже під час локдауну багатьом ветеранам-підприємцям довелося або переформатувати свій бізнес, або зовсім закритися. Тому він закликав представників влади більше комунікувати з представниками малого та середнього бізнесу і зважати на інтереси ветеранів підприємців під час прийняття рішення щодо запровадження карантинних обмежень.

У свою чергу представниці міжнародних організацій - старша радниця Програми реінтеграції ветеранів Представництва IREX в Україні Марія Берлінська та адвокаційна менеджерка «Благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» Валерія Вершиніна - ознайомили учасників наради з результатами досліджень своїх організацій щодо   особливостей ветеранського підприємництва та його викликів під час карантину, а також впливу карантинних заходів на громади.

За їх даними, понад 35% опитаних захисників зазначили про зниження обсягів послуг і виробництва у порівняні з докарантиним часом, 40% довелося переформатовати свій бізнес через запровадження обмежувальних заходів, а 5% респондентів вимушені були закрили свою справу.

Вони наголосили, що громадам доцільно розробити комунікаційні плани для інформування мешканців про обмеження та зміни, а також щодо мобілізації громадян до вакцинації. 

З ветеранською спільнотою доцільно комунікувати через систему ветеранських просторів та громадських організацій, поширювати інформацію через мережу надавачів послуг. Крім того, варто пам'ятати, що ветеранська спільнота - це не лише отримувачі послуг, а й проактивний ветеранський бізнес. Тож з боку представників ОТГ та Уряду критично важливо комунікувати з бізнесом не лише про чинні обмеження, але і про плани щодо них.

Заступниця керівника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Мінюсту України Наталія Рибалка поінформувала про заходи, які вживаються в місцях позбавлення волі. Зокрема, попри тимчасове обмеження на відвідання через карантин, розробляються заходи, що дозволять проводити побачення за допомогою комп’ютерних та Інтернет-технологій.  

У онлайн нараді взяв участь і заступник Генерального директора Товариства Червоного Хреста в Україні Ілля Клецьковський. Ця міжнародна організація є серед основних партнерів, які долучилися до зусиль Мінветеранів у боротьбі з пандемією – на початку 2021 року сторони задекларували спільні зусилля у  наданні допомоги, та в інших пов’язаних питаннях.

За підсумками засідання Оперативного штабу учасники домовилися й надалі координувати спільні дії, оперативно опрацьовувати можливі виклики та загрози для ветеранської спільноти, які потребуватимуть миттєвого реагування в умовах періодичних спалахів COVID-19.