“Мінветеранів готує пілотний проєкт щодо впровадження в Україні інституту ветеранського менторства”, – Юлія Лапутіна

Українське суспільство має бути готовим до масового повернення наших Воїнів після здобуття перемоги у війні та якісної інтеграції їх до мирного життя. Про це наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час виступу на заході Українського ветеранського фонду Мінветеранів “Гідність та Повага”.

Участь також взяли представники Міністерства оборони України, Захисники і Захисниці, представники громадськості та ЗМІ.

Очільниця Мінветеранів зазначила, що наразі перед державою і суспільством стоїть новий виклик, адже після завершення війни велика кількість Захисників і Захисниць повернуться з фронту до своїх громад, родин. І від того, як держава буде модерувати їх соціальних захист та підтримку, можливість самореалізації, якість інтеграції в мирне життя, забезпечення належної шани і поваги до них – від цього залежить стійкість Української держави.

“Ветеранська політика – це не суто соціальна політика виплат і гарантій. Це політика безпекова, це політика економічна, це політика культурна і, звісно, соціальна. Тому після нашої Перемоги ми потребуватимемо посиленого діалогу в суспільстві: між цивільними і військовими, у громадах і колективах, діалогу з місцевими органами влади, аби уникнути зайвої бюрократії при вирішенні ветеранських питань.  Ми маємо бути готовими до цього, адже додому повернуться сотні тисяч людей”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Для цього Мінветеранів вже готує пілотний проєкт щодо впровадження в Україні інституту ветеранського менторства. Ним передбачено, що в українських громадах, за принципом "рівний – рівному" працюватимуть спеціально навчені люди, які будуть налагоджувати спілкування ветеранів з усією бюрократичною системою, допомагатимуть із необхідною інформацією щодо соціальних гарантій та ветеранских послуг. Кожен ментор відповідатиме за певну кількість ветеранів у громади, – розповіла очільниця Мінветеранів.

Підготовка таких менторів відбуватиметься у центрах ветеранського розвитку, які діятимуть на базі вищих навчальних закладів. Три такі пілотні проєкти за ініціативи Мінветеранів вже впроваджуються у Львові, Дніпрі та Вінниці. Люди проходитимуть навчання за спеціальними тренінговими програмами та отримуватимуть відповідний сертифікат. В пріоритеті – ветерани й ветеранки, які виявлять бажання стати менторами.

“Вони отримуватимуть знання про особливості ветеранської політики, її інструменти, програми, соціальні гарантії для ветеранів та членів їхніх родин. Крім того, майбутніх менторів навчатимуть й особливостям психологічної взаємодії з людьми, які повернулись із зони бойових дій. В подальшому цей проєкт буде масштабований на всю країну. Наша політика і наша філософія, що ветеранська політика – це елемент національної безпеки, елемент стійкості держави і вона має реалізовуватись через людиноцентричний підхід”, – підкреслила Юлія Лапутіна.

“Український ветеранський фонд провів дослідження щодо проблем та запитів ветеранів та чинних військових, аби краще сформувати програмні меседжі, які стануть реальними проєктами. Тому на рівні міністерств та депутатського корпусу ми обговорили найоптимальніші та прийнятні рішення щодо ветеранських політик”, – зазначила перша заступниця виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк.