“Мінветеранів до кінця 2023 року закриє потребу у житлі за 206 постановою”, — Олександр Порхун

Про це повідомив перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун під час ефіру на національному телемарафоні “Єдині новини”.

Він нагадав, що Мінветеранів вже завершило розподіл субвенцій на виплату грошової компенсації для придбання житла визначеним категоріям осіб за чотирма бюджетними програмами в обсязі 5,5 мільярдів гривень, які передбачені на 2023 рік.

Йдеться про учасників бойових дій - осіб з інвалідністю внаслідок війни І-ІІ груп та членів родин загиблих Захисників і Захисниць України (постанова КМУ № 719), учасників бойових дій - внутрішньо переміщених осіб (постанова КМУ № 280), учасників бойових дій - осіб з інвалідністю внаслідок війни І-ІІ груп на території інших держав та членів родин померлих таких осіб (постанова КМУ № 216),  учасників Революції Гідності та сімей загиблих (померлих) з числа таких осіб (постанова КМУ№ 206).

“Потребу у житлі по 206-й постанові ми закриємо цього року. Загалом ми розраховуємо, що за розподілену субвенцію у 5,5 мільярдів гривень житло зможуть придбати приблизно 2300 родин. 700 з них вже отримали кошти на свої рахунки, а 13 з них вже придбали житло”, — повідомив Олександр Порхун.

Для того, щоб стати у чергу для отримання компенсації на придбання житла, особа, яка має один із зазначених вище статусів, має звернутися до житлової комісії за місцем реєстрації та надати відповідні документи. У свою чергу Мінветеранів на перше квітня кожного року збирає дані у місцевих органів влади про потребу у житлі для таких осіб і пропорційно розподіляє субвенцію з державного бюджету до місцевих — для виплати компенсацій на придбання житла. Далі кошти надходять одержувачам на спеціальні рахунки.

“Це цільові кошти саме на придбання житла. Мінветеранів не має житлового фонду і не роздає готові квартири. Міністерство лише розподіляє субвенцію на придбання житла. Особа сама шукає житло  — або на вторинному ринку, або на первинному за умови, якщо житло введено в експлуатацію. І Мінветеранів веде контроль за використанням цих коштів”,  — зауважив Олександр Порхун.

Нагадаємо, у затвердженому Урядом проєкті державного бюджету на 2024 рік Мінветеранів передбачило 5,2 млрд гривень на придбання житла для ветеранів та їхніх родин. У разі підтримки його Парламентом, Міністерство розраховує у наступному році закрити потребу у житлі за чотирма бюджетними програмами.

Детальніше у відео