Мінветеранів та Львівський національний університет імені Івана Франка підписали Меморандум про співпрацю за напрямом ветеранського розвитку

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна та ректор Львівського національного університету імені Івана Франка (ЛНУ) Володимир Мельник підписали Меморандум про співпрацю за напрямом ветеранського розвитку та освіти для Захисників і Захисниць, а також членів їхніх родин.

Юлія Лапутіна зазначила, що після здобуття Україною перемоги у російсько-українській війні в нашій державі не менш важливим буде другий фронт – економічний – з відновлення країни.  Саме тому Мінветеранів вже сьогодні розробляє дієву систему переходу від військової служби до цивільного життя задля забезпечення українських Захисників і Захисниць сучасними  інструментами інтеграції в економіку та громади. І освіта та перепідготовка тут мають велике значення.

«Пишаюся можливістю співпраці Мінветеранів із Львівським університетом – навчальним закладом з потужною історією! Впевнена, що спільно ми зможемо запровадити проєкти з ефективного супроводу професійної адаптації Захисників, Захисниць, членів їхніх родин, – наголосила Юлія Лапутіна. – Наразі Мінветеранів започатковує інституційну реформу – систему переходу з військової кар’єри до цивільного життя. І один з важливих її напрямів – освіта та перекваліфікація».

Ректор Володимир Мельник висловив переконання, що ЛНУ має широкі можливості для співпраці з Мінветеранів щодо створення належних умов для отримання вищої освіти Захисниками і Захисницями, та членами їхніх родин.  

«Ми готові долучитися, погодити усі освітні програми і працювати для того, щоб ті люди, які вийдуть з пекла війни, могли отримати фахову підготовку, займатися бізнесом», – наголосив очільник Львівського національного університету імені Івана Франка.

Своєю чергою керівниця Центру соціального розвитку та громадських ініціатив ЛНУ, членкиня Експертної ради при Мінветеранів Ярина Танчак розповіла про продуктивну співпрацю Університету та Мінветеранів в освітніх проєктах. Один з них – VETERAN START-UP EDUCATION – був спрямований на підтримку підприємницьких ініціатив серед військовослужбовців, ветеранів, їхніх сімей, родин загиблих Захисників і Захисниць України.

Один із його учасників – ветеран АТО/ООС Олег Кашляк – успішно пройшов навчальний курс «Власна справа» та вже відкрив власну ветеринарну клініку.

 «Ми не тільки даємо якісну освіту, а й менторський супровід. Ми піклуємось про кожного нашого випускника і підтримуємо з ними зв’язок», – наголосила Ярина Танчак.

Юлія Лапутіна також поспілкувалася та вручила подарунки від Міністерства слухачам Business Camp – спільного освітнього проєкту Мінветеранів та ЛНУ. Його започаткували спеціально для дітей військовослужбовців, ветеранів російсько-української війни та дітей загиблих Захисників віком від 13 до 17 років. На базі університету вони ознайомилися з основами бізнесу та сформували власні бізнес-ідеї, про які розповіли міністерці.   

«Освіта і знання – це дійсно сила. Бажаємо нам усім бути освіченими, бути разом, комунікувати і, звичайно, перемагати», – звернулася очільниця Мінветеранів до слухачів курсу.

Опісля Юлія Лапутіна відвідала ветеринарну клініку Олега Кашляка. Ветеран розповів, що має 25 років досвіду служби – у складі миротворчого контингенту був у Косово, неодноразово виконував завдання в зоні проведення АТО. Пан Олег завершив службу та у минулому році відкрив власний бізнес.