«Ми – нація, яка здатна себе захистити», – Юлія Лапутіна прокоментувала безпекову ситуацію під час візиту на Донеччину

Українці мають зберігати спокій та бути готовими до будь-якого розвитку подій з огляду на дії Російської Федерації.

Про це під час робочого візиту на схід України заявила міністр у справах ветеранів України, член Ради національної безпеки і оборони України Юлія Лапутіна.

«Про-перше, нам потрібно завжди зберігати спокій. Війна триває вісім років. І, на жаль, Російська Федерація не покинула своїх планів повернути Україну в лоно свого геополітичного впливу. Про це свідчать всі російські доктринальні документи, закони, стратегії. Цей план розроблявся ще від часів набуття Україною Незалежності. Росія з цим змиритися не може і не хоче. На Мюнхенській конференції нашим Президентом було потужно заявлено про те, що Україна – це не територія, а держава, нація, яка здатна себе захистити у будь-яких умовах. Це свідчить про те, що керівництво держави, Уряд, Парламент будуть робити все, щоб зберегти мир дипломатичним шляхом, але все одно нам треба бути готовими. І готовність Збройних сил України для захисту держави неодноразово підтверджувалася головнокомандувачем ЗСУ».

Юлія Лапутіна також розповіла про те, що наразі Рада національної безпеки і оборони України відпрацьовує різні сценарії подальшого розвитку подій.

«Вчора, 21 лютого, відбулося засідання РНБО. Ми відпрацьовуємо всі можливі сценарії. За роки російської агресії ми довели, що маємо бути готовими до різного розвитку подій, але наша сила в єдності. Ми маємо зробити все, щоб у суспільстві не було паніки, щоб люди розуміли реалії загрози та були обізнаними у засобах цивільного захисту, знали як поводити себе в екстремальних ситуаціях. Донеччани знають про це якнайкраще. До того ж, 2014 рік довів, що багато людей змогли захистити своє місто і самих себе. І це також надихає, адже у майбутньому ми будемо сильнішими, тому що стаємо все більш досвідченими», – наголосила Юлія Лапутіна.  

Міністр у справах ветеранів України підкреслила, що за вісім років російсько-української війни наша армія стала найдосвідченішою армією Європи. Крім цього, Україна має сценарії реагування на будь-які кризові ситуації.

«У нас налагоджені всі механізми контролю та структур, українські фахівці пройшли навчання у відповідних структурах іноземних країн. У 2014 році було дуже важко дати відсіч, тому що наша армія тоді не мала бойового досвіду. Сьогодні ж ми вже більш готові до стандартів НАТО і, найголовніше, маємо досвідчених армійців, які є вмотивованими і готовими до відсічі. Крім цього, в Україні налагоджена робота органів місцевого управління – у нас є військово-цивільні адміністрації, працюють органи місцевого самоврядування, які також готові надати цивільну інфраструктуру, допомогу військовим для здійснення всіх заходів, щоб захистити країну», – зауважила Юлія Лапутіна.