Кабмін прийняв зміни до постанови про гуманітарну допомогу, що спрощують ввезення товарів для Захисників

Кабінет Міністрів України прийняв зміни до постанови № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану», які спрощують ввезення до України спеціальних засобів індивідуального захисту та деяких товарів подвійного використання для Захисників.

Над відповідними змінами працювала також команда Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України.

Як розповіла перший заступник Виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк, це значно пришвидшить отримання необхідної техніки для військовослужбовців.

«Звісно, цією постановою не вирішено всіх нагальних проблем, з якими стикаються волонтери та благодійники. Потрібно системно та виважено переглядати законодавство відповідно до сучасних реалій, – наголосила Руслана Величко-Трифонюк. – Однак зміни до постанови зменшать час отримання бойовими підрозділами зі складу ЗСУ товарів, які необхідні для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ проти України за рахунок пожертв українців та громадян інших країн».

Перший заступник Виконавчого директора Українського ветеранського фонду зазначила, що оскільки кінцевими споживачами товарів є Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ України, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки та інші відомства, виникла необхідність внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2022 року № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану». А саме – пропуск через митний кордон України таких товарів гуманітарної допомоги має здійснюватися за умови подання до митних органів гарантійного листа кінцевого користувача.

Відтепер до переліку товарів гуманітарної допомоги, до яких застосовується окремий порядок пропуску через митний кордон України, вносяться:

  • пластини для бронежилетів,
  • переносні радіостанції нецивільного призначення,
  • безпілотні літальні апарати нецивільного призначення,
  • біноклі, монокуляри та інші оптичні труби, магніфери (збільшувачі) нецивільного призначення,
  • коліматорні приціли, оптичні приціли нецивільного призначення, 
  • тепловізори та прилади нічного бачення.