Для ветеранів розпочато виплати до Дня незалежності України, також готуються комплексні зміни в підходах до реалізації ветеранських політик

Відповідно до внесених Верховною радою змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», щорічну разову виплату, яку раніше проводили до 5 травня, цьогоріч виплачуватимуть до Дня незалежності України». Яка процедура, хто і в якому розмірі зможе отримати такі кошти, розповідав директор Департаменту соціального захисту Мінветеранів Руслан Приходько у прямому включенні ефіру «Суспільного. Спротив».

Руслан Приходько зазначив, що цю виплату отримають всі категорії ветеранів війни. А це: учасники бойових дій, особи з інвалідністю всіх груп, особи, які мають особливі заслуги перед батьківщиною, учасники війни. А також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. В цьому році перелічені категорії отримуватимуть відповідно призначені разові виплати.

«Порядок таких виплат передбачає три можливі варіанти. Перший – ветеранам війни, та членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць, які отримують пенсії, виплату до Дня незалежності нараховуватимуть автоматично і виплачуватимуть разом з пенсією. Другий – діючі військовослужбовці та працівники інших силових відомств сфери безпеки і оборони такі виплати одержать централізовано разом із грошовим забезпеченням. Всі органи військового управління до 1 серпня мали подати відповідні списки до ПФУ. Якщо така інформація не була подана до Пенсійного фонду, її ще можливо надати до 1 жовтня 2023 року»,¬ – пояснив механізм отримання цьогорічної разової виплати ветеранам посадовець.

Також він роз’яснив і принципи формування розмірів згаданих виплат. Відповідно до чинного законодавства, з 2023-го їх порядок надання і розміри формує Уряд залежно від наявних асигнувань відповідної статті видатків держбюджету. Тобто, існували унормовані конкретні виплатні розміри, які не враховували ту обставину, має Держава під них ресурс, чи ні. Як наслідок, така виплата проводилася у розмірах, менших від передбачених Законом. Це призводило до масових звернень у суди, які зазвичай ставали на сторону заявників. Урядом врегульовано зазначену колізію таким чином, що розміри виплат визначені в межах коштів, які передбачені держбюджетом на ці видатки.  

«Тому у 2023 році така виплата для осіб з інвалідністю внаслідок війни 1 групи становить 3100 гривень, для 2-ої групи – 2900, для 3-ої – 2700 гривень. Учасники бойових дій отримають 1 тис. гривень, особи з особливими заслугами перед батьківщиною – 3100 гривень, родини загиблих (померлих) Захисників і Захисниць – 650 гривень. А учасники війни отримають по 450 гривень», – уточнив Руслан Вікторович.

Проте, враховуючи необхідність та доцільність такої виплати, є спільна позиція Уряду щодо бачення її формату в майбутньому. Як повідомив співрозмовник «Суспільного. Спротив», тут очікуються певні новації, зокрема і як частина глобальних змін у ветеранських політиках.

«Наразі ми розробляємо законопроєкт «Про основні засади ветеранської політики», отримуємо позиції щодо нього від наших партнерів – таких, як Мінсоцполітики тощо, які діляться своїм баченням у цій галузі. Гадаю, що до кінця року розробку цього закону завершимо і через урядову процедуру подаватимемо на розгляд Верховної ради. Логіка цього документу змінюватиме існуючі практики. Приміром, йдеться про ситуацію, коли ми не можемо забезпечити ветеранів, які справді потребують дороговартісного лікування, на що на що законодавчо не передбачено відповідних видатків, але водночас забезпечуємо незначні виплати для громадян, які суттєво не змінюють їхніх життєвих обставин, проте в загальному об’ємі становлять для бюджету дуже суттєве навантаження. Насправді кожна державна гривня повинна спрямовуватися на конкретну мету та на вирішення конкретних задач, під які виділяється», – розповів про роботу над якісними змінами підходів до реалізації ветеранських політик Руслан Приходько.