Будівництво Національного військового меморіального кладовища відбуватиметься в кілька етапів, щоб до кінця року ввести в експлуатацію першу чергу

Створення Національного військового меморіального кладовища (НВМК) крок за кроком переходить у практичну площину. Його будівництво відбуватиметься в кілька етапів, щоб першу чергу ввести в експлуатацію до кінця 2023 року.

Про це повідомив заступник директора державної установи “Національне військове меморіальне кладовища” Ярослав Старущенко у прямому ефірі “Суспільного”.

Наразі для визначення генерального проектувальника вже оголошено відкритий тендер. Всі охочі сертифіковані проектувальники, які бажають бути дотичними до цього проєкту, можуть взяти участь тендері.

Він нагадав, що Урядом в серпні поточного року прийнято постанову, якою врегульовано питання щодо проектування НВМК. Воно розташовуватиметься в межах Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області на території вздовж автомобільної дороги М05 “Київ – Одеса”. Земельна ділянка знаходиться в державній власності та має загальну площу понад 200 гектарів.

Як розповів заступник директора, вибір місця розташування для будівництва Національного військового меморіального кладовища відбувався за декількома критеріями:

  • загальна площа ділянки повинна бути понад 100 га (з урахуванням дотриманням санітарних норм при будівництві кладовища);
  • зручна ручна локація зі зручним транспортним сполученням;
  • має бути налагоджений рух громадського транспорту;
  • місце має бути зручним для близьких та рідних, а також повинні бути відповідні умови для прийому іноземних делегацій та поважних гостей, проведення церемоніалу;
  • земельна ділянка має бути придатною для проведення будівельних робіт за загальнобудівельний параметрами.

“Враховуючи всі ці фактори, ділянка найбільше відповідає у Гатнянській ОТГ. Загалом Національне військове меморіальне кладовище передбачатиме цілий комплекс будівель, споруд та площ. Він складатиметься з військового кладовища традиційних та колумбарних поховань, ритуальної будівлі, музейного комплексу російсько-української війни, адміністративної та громадської споруди з зонами ветеранського відпочинку і розвитку, а також споруд для організації почесних поховань”, – розповів Ярослав Старущенко.

За його словами, візуальна складова НВМК буде розроблена на етапі проектування з урахуванням українських традицій та особливого чутливого ставлення наших громадян до питання увіковічення пам’яті Героїв російсько-української війни.

“Ми прагнемо, щоб це було місце вдячності та вшанування наших Героїв, де люди дізнаватимуться про них та їхні подвиги”, – наголосив Ярослав Старущенко.

Будівництво Національного військового меморіального кладовища буде розбито на кілька черг. У першій черзі заплановано побудувати сектор традиційних поховань, колумбарій, площу, де буде відбуватися прощання з нашими Воїнами, і необхідні споруди для організації поховань.

"Враховуючи велику значущість об'єкту для родин загиблих героїв та українського суспільства в цілому, ми прикладемо всі зусилля, щоб це зробити якнайшвидше. Плануємо це зробити вже до кінця поточного року. Далі буде побудований весь комплекс будівель та споруд, який буде передбачено проектом НВМК, – зазначив заступник директора.


Related Articles