93% українців довіряють ветеранам – соцопитування Українського ветеранського фонду Мінветеранів

За ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України у січні Соціологічна група Рейтинг провела соціологічне опитування щодо ставлення суспільства до ветеранів.

Відповідно до нього у серпні 2022 року 30% людей вважали, що ветерани – ті, хто воював під час Другої світової війни. Зараз 21% вважає, що ветерани – це люди молодого віку. Ще 55% переконані, що ветерани – люди середнього віку. Тобто рівень тих, хто вважав ветеранами лише учасників Другої світової знизився до 7%.

Загальний відсоток довіри до ветеранів за пів року зріс з 92% у серпні до 93% у січні. При цьому є незначні коливання з показником «цілковитої довіри». Збільшилася й кількість тих, хто «скоріше довіряє». Це позитивна динаміка, яка показує поступове нарощення довіри.

Перше соціологічне опитування з групою Рейтинг Фонд провів у серпні 2022 року, і вже у січневому опитуванні відбулися суттєві зміни, які показують відхід суспільства від радянських наративів.

«За результатами цьогорічного опитування бачимо, що на 10% зросла кількість українців, які підтримують надання пільг і підтримки бізнесу ветеранів. Зараз уже 65% опитаних підтримують таку ветеранську політику, проти 55% в серпні. Відпрацювання механізмів підтримки ветеранського бізнесу на державному рівні важливе вже сьогодні. Ветерани створюють робочі місця і в своїх проєктах резервують місця для побратимів. Так ми вже зараз закладаємо підґрунтя для розв’язання проблем із працевлаштуванням військових, які повернуться до цивільного життя», – наголосила виконавча директорка Українського ветеранського фонду Наталія Калмикова.

Зазначимо, що один із важливих напрямів роботи Фонду – реалізація програми Мінветеранів з фінансування ветеранського бізнесу. За шість місяців Фонд провів дві програми макрофінансування (Варто і Варто 2.0), за якими ветерани-підприємці, а також родини полеглих захисників могли отримати від 500 тисяч до мільйона гривень на розвиток власної справи. Усього 53 переможці за контрактами мають отримати 49 мільйонів гривень фінансування.

Повне опитування: https://veteranfund.com.ua/wp-content/uploads/doc/Veterans_UA_012023.pdf 

Додатково. Терміни проведення опитування: 14-16 січня 2023 року. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.