223 нескорених Воїни: У Львові відбулися наймасштабніші Всеукраїнські змагання "Ігри Нескорених"

29-30 квітня у Львові відбулися Всеукраїнські змагання “Ігри нескорених”. Цей відбір до національної збірної, яка восени поїде у Дюссельдорф на міжнародні змагання Invictus Games, став наймасштабнішим за всі роки: 2 змагальні дні, 4 локації, 9 видів спорту та 223 Захисників і Захисниць України – ветеранів війни та військових, які зазнали травм внаслідок бойових дій.

Усі заходи проводились у закритому форматі з міркувань безпеки учасників. Організаторами національного відбору на Invictus Games 2023 виступили Міністерство у справах ветеранів України, Львівська міська рада та Львівська обласна військова адміністрація. До підготовки й організації також долучилися громадські об'єднання і благодійні фонди, серед яких БФ “Повернись живим”, Центр стратегічний комунікацій Стратком Україна, “Ігри Інвіктус Україна”.

Ігри Нескорених – це не про спортивну конкуренцію чи медалі, а про перемогу над собою, і змагання у Львові це вкотре довели, зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. За її словами, цей унікальних захід дає змогу підтримати українських Захисників і Захисниць на шляху до фізичного та ментального відновлення, допомогти в реабілітації, відчути дух братерства і підтримки. Саме тому цей захід є вкрай важливим для всієї України.

“Наші мужні Воїни, чия воля сильніша за тіло – це про всіх учасників Ігор Нескорених. З того моменту, як ви прийняли рішення змагатися на Іграх, всі ви стали переможцями. Ви перемогли свій біль і вирішили відновитися. Пишаюся, що спільнота Інвіктусів зростає і все більше Воїнів долучаються до змагань. Представляти нашу країну і піднімати прапор України в світі – це ще один доказ того, що ми переможемо, ми смілива, вільна нація переможців!”, – наголосила на церемонії відкриття Юлія Лапутіна.

На жаль, за роки російсько-української війни Україна втратила багатьох учасників родини Інвіктусів. Тому всі учасники національного відбору вшанували загиблих побратимів хвилиною мовчання.

Більшість із учасників цьогорічних змагань – ветерани війни, які повернулись на фронт після початку повномасштабного вторгнення. Впродовж двох днів вони змагались у баскетболі на візках, волейболі сидячі, плаванні, легкій атлетиці, веслуванні на тренажерах, стрільбі з лука та інших – загалом змагання відбулись у 9 видах спорту, в кожному з яких було визначено переможців.

“Дякую кожному учаснику, що попри все ви стали на цей шлях відновлення і взяли участь у змаганнях. Ви є прикладом волі і мужності для всієї України і світу. Кожен із вас – вже переможець", – звернулась до учасників Юлія Лапутіна.

“Дві сотні сильних духом і тілом дівчат та хлопців приїхали до Львова і виборюють своє право представляти Україну на міжнародних змаганнях у Дюссельдорфі. Ми проводимо ці змагання і вже маємо амбіцію, щоб один з наступних світових чемпіонатів Invictus Games відбувся у Львові”, – сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.

За підсумками змагань у Львові  у найближчі тижні буде сформовано склад національної збірної з 24 осіб, які представлятимуть Україну на міжнародній арені Invictus Games 2023 у Дюссельдорфі.

Фото: Львівська міська рада