Як надають психологічну допомогу Захисникам та їхнім рідним на Київщині


Днями фахівці Директорату реабілітації та медичного забезпечення Міністерства у справах ветеранів України здійснили візит до Комунального некомерційного підприємства “Обласне психіатрично-наркологічне медичне об'єднання” на Київщині, при якому функціонує Центр медико-психологічної реабілітації. Вони ознайомилися з новаціями, які запроваджують спеціалісти закладу, реалізовуючи програму з психологічної реабілітації ветеранів та членів їхніх сімей, що розроблена Мінветеранів. 

Нагадаємо, що за ініціативи Міністерства цьогоріч було максимально спрощено механізм надання психологічної допомоги цим категоріям осіб. У липні розпочалося формування Реєстру постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. Наразі до нього включено 25 закладів, законтрактованих з Мінветаранів. У структурі кожного з них функціонує підрозділ з психологічної реабілітації, а допомогу у них надають мультидисциплінарні команди. Психологічну допомогу за новим механізмом отримали вже понад 1500 Захисників та Захисниць, членів їхніх сімей, родин загиблих Воїнів.

“Обласне психіатрично-наркологічне медичне об'єднання” розташоване у смт. Глеваха Васильківського району Київської області. Це – багатопрофільний  медичний заклад, який має вищу атестаційну категорію та є методичним і лікувально-діагностичним центром. Установа розрахована на 505 ліжок, за рік тут проходять лікування майже 4000 пацієнтів.

До складу мультидисциплінарної команди Центру медико-психологічної реабілітації входять лікар-психіатр та три психологи. Працює п'ять кабінетів: арт-терапії, групової роботи, аутотренінгу, тілесно-орієнтованої терапії, методичний кабінет та актовий зал для проведення колективних занять. 

За два місяці від початку співпраці з Мінветеранів спеціалісти закладу надали послуги з психологічної реабілітації за новим механізмом 100 Захисникам та членам їхніх родин. Наразі послуги з психологічної реабілітації отримує 41 людина. 

Зокрема, фахівці Центру проводять первинне психодіагностичне обстеження для визначення психологічної проблеми, складають індивідуальний план психологічної реабілітації та надають необхідну  допомогу.

Психокорекційну та психотерапевтичну роботу тут проходять за допомогою психологічного консультування, релаксаційних технік, когнітивної психотерапії, трансактного аналізу, психодрами, музичної психокорекції, методу біологічного зворотного зв’язку, когнітивно-поведінкової терапії, техніки роботи зі страхом (якоріння), гештальт-терапії, сімейної психотерапії. 

“Ми працюємо зі зниженням емоційного напруження, відновленням функціонального стану організму, навчаємо основним методам психічної саморегуляції, підвищенню особистісного адаптаційного потенціалу Захисників та Захисниць. Також формуємо конструктивний стереотип поведінки, який би сприяв подальшим успіхам в професійній сфері та особистому житті, розвиваємо комунікативні здібності і навички”, – розповіли фахівці Центру. 

Фахівці Мінветеранів надали вичерпні консультації спеціалістам Центру щодо реалізації Порядку проведення психологічної реабілітації Захисників та Захисниць, членів їхніх сімей, родин загиблих Воїнів.

“Мінветеранів зацікавлене у наданні психологічної допомоги Захисникам та їхнім родинам у якомога більшій кількості медзакладів нашої країни, навіть у віддалених куточках. Тому запрошуємо медзаклади до контрактування та співпраці з Мінветеранів”, – зазначила головний спеціаліст експертної групи психологічної допомоги Мінветеранів Любов Чигринська.

Нагадаємо, під егідою першої леді України Олени Зеленської у 2022 році започатковано Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, до розбудови якої долучене й Мінветеранів. Було максимально спрощено механізм надання цієї допомоги Захисникам і Захисницям, членам їхніх сімей, родинам загиблих Воїнів. Також фахівцями Міністерства створено Реєстр постачальників послуг із психологічної реабілітації. Наразі до нього включено 25 медичних закладів.

Нагадаємо, раніше команда фахівців Директорату реабілітації та медичного забезпечення Мінветеранів відвідала Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров’я, щоб дізнатися, як новації запроваджуються на практиці. Як це було – читайте за посиланням https://bit.ly/3LD8oSr